Parlamentul European a dat undă verde regulamentului privind portofelul digital cu 335 de voturi pentru, 190 împotrivă și 31 de abțineri. Acesta va trebui acum să fie aprobat în mod oficial de către Consiliul de Miniștri al UE pentru a deveni lege.

Portofelul digital UE pentru autentificarea și accesarea serviciilor publice și private

Un studiu al serviciului de cercetare al Parlamentului European subliniază că, de la pandemie încoace, furnizarea de servicii publice și private a devenit din ce în ce mai digitalizată. Soluțiile existente de portofel digital permit utilizatorilor să stocheze și să coreleze date într-un mediu unic și fără întreruperi de pe telefoanele lor mobile.

Cu toate acestea, potrivit Comisiei Europene, această facilitate vine cu prețul pierderii controlului asupra datelor cu caracter personal, în timp ce aceste soluții sunt deconectate de o identitate fizică verificată, ceea ce face ca fraudele și amenințările la adresa securității cibernetice să fie mai dificil de atenuat.

Potrivit regulamentului adoptat joi și deja convenit cu miniștrii UE, acest nou portofel de identitate digitală va permite cetățenilor să se identifice și să se autentifice online fără a fi nevoiți să apeleze la furnizori comerciali – o practică care ridică probleme de încredere, securitate și confidențialitate.

Portofelul UE nu este obligatoriu

În timpul negocierilor, deputații europeni au obținut dispoziții care să protejeze drepturile cetățenilor și să promoveze un sistem digital incluziv, evitând discriminarea persoanelor care optează să nu utilizeze portofelul digital.

Legea prevede „semnături electronice calificate” gratuite pentru utilizatorii portofelului UE, care sunt cele mai de încredere și care au aceeași valoare juridică ca o semnătură scrisă de mână, precum și interacțiuni de la portofel la portofel, pentru a îmbunătăți fluiditatea schimburilor digitale.

Deputații europeni au impus, de asemenea, un portofel digital open-source pentru a încuraja transparența, inovarea și pentru a spori securitatea. De asemenea, au stabilit reguli stricte pentru înregistrarea și supravegherea companiilor implicate, pentru a asigura responsabilitatea și trasabilitatea.

Prin intermediul unui așa-numit tablou de bord de confidențialitate, utilizatorii vor putea avea control deplin asupra datelor lor și vor putea solicita ștergerea acestora, așa cum prevede Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).

„Această legislație urmărește să responsabilizeze cetățenii, oferindu-le controlul deplin asupra utilizării și partajării datelor lor. Identitatea digitală a evoluat de la a fi o simplă comoditate la un catalizator pentru implicarea civică, împuternicirea socială și un mijloc de a promova incluziunea în era digitală”, a declarat raportorul Romana Jerković.