Reguli noi pentru programul de burse 2023-2024

Elevii pot solicita șapte tipuri de burse sociale în anul școlar 2024-2025, cu posibilitatea depunerii dosarului pe întreaga durată a anului.

Bursele medicale și cele pentru elevii orfani nu sunt conditionate de venit, în timp ce bursele destinate familiilor monoparentale vor lua în calcul venitul, contrar anului precedent.

De asemenea, conform ordinului publicat în Monitorul Oficial, școlile nu au voie să solicite părinților acte notariale sau adeverințe de venit.

  • Cuantumul minim al bursei sociale este de 300 de lei pe lună. Valoarea poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale și alte venituri obținute potrivit legii.
  • Pe 20 noiembrie 2024 se face prima plată a burselor școlare, inclusiv cele sociale. Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, răspund de plata la termen a burselor. – Art. 24

Noutăți despre bursele sociale pentru anul școlar 2024-2025

  • Venit pentru familiile monoparentale: Se va considera venitul mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni, care trebuie să fie sub un salariu minim net pe economie.
  • Acte necesare: Școlile nu pot solicita acte legalizate la notar. Declarațiile pe propria răspundere și celelalte documente nu necesită autentificare notarială.
  • Bursele pentru elevii terminali: Se acordă în vacanța de vară doar în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare profesională, cu condiția ca elevii să participe la examene.
  • Condiții pentru burse: Elevii care sunt corigenți la mai mult de o disciplină sau au peste 20 de absențe nemotivate nu vor primi bursa socială în vacanța de vară dacă îndeplinesc ambele condiții. Bursa nu va fi suspendată dacă se îndeplinește doar una dintre aceste condiții.
  • Elevii cu părinți plecați în străinătate: Vor beneficia de burse, considerându-se parte din „familie” persoanele care se ocupă de îngrijirea copilului în absența părinților sau tutorilor.
  • Nou tip de bursă: Introducerea unei burse pentru elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice care urmează cursuri timp de peste 4 săptămâni în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, fără a se lua în considerare venitul mediu pe membru de familie.

Prevederi generale privind bursele sociale

  • Un elev poate primi o singură bursă socială din bugetul Ministerului Educației, chiar dacă îndeplinește mai multe criterii de eligibilitate.
  • Bursa socială poate fi cumulată cu bursa de excelență olimpică I sau II, bursa de merit, bursa de reziliență și bursa tehnologică.
  • Lista elevilor care beneficiază de burse sociale poate fi actualizată lunar, la cererea beneficiarilor, prin includerea acelora care dovedesc că îndeplinesc condițiile stabilite.

Bursele sociale sunt destinate elevilor de toate nivelele de învățământ, inclusiv primar, gimnazial, liceal, precum și pentru cei din sistemul profesional și dual.

elevi, școală, burse școlare, mame minore
SURSA FOTO: Dreamstime

Art. 10. — (1) Bursa socială este destinată elevilor care se află în cel puțin una dintre următoarele situații:

a) elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;

b) elevi cu vârsta de până la 30 de ani, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”, a căror familie realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;

c) elevi cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

d) elevi care provin din familii monoparentale, care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;

e) elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, încadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, și structurate tipologic conform aceluiași act normativ, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

f) elevi cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

g) elevi care revin după școlarizarea din cadrul „Școlii din Spital” în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

h) elevi proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare, în baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului, conform Art. 10. — (1).

Pentru a solicita bursa socială, elevii majori sau părinții/tutorii legali ai elevilor minori trebuie să prezinte o cerere la Comisia de management al burselor din unitatea de învățământ, împreună cu documentele care dovedesc dreptul de a primi bursa, în termen de 25 de zile calendaristice de la debutul anului școlar.

Ce documente sunt necesare pentru solicitarea burselor sociale?

Reguli noi pentru programul de burse 2023-2024. Documentele necesare pentru solicitarea burselor sociale trebuie depuse în termen de 25 de zile calendaristice de la începutul anului școlar de către părinți, reprezentanți legali sau elevi majori.

Acestea sunt destinate elevilor cu venituri mici, celor din familii monoparentale și tinerilor de până la 30 de ani, care nu sunt angajați și sunt înscriși în învățământul cu frecvență redusă sau în programele educaționale „A doua șansă” și includ:

  • „cererea părintelui/reprezentantului legal/elevului major;
  • declarație pe propria răspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii, realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectării criteriilor de acordare a bursei;
  • documente doveditoare ale componenței familiei, așa cum este definită la art. 5: certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani, acte referitoare la starea civilă de la momentul depunerii cererii, certificatul de divorț și convenția notarială încheiată în cadrul procesului de divorț cu copii minori, sentință judecătorească din care să rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre părinți, certificat de deces, decizia instanței de menținere a stării de arest, raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz.”

Documentele necesare pentru bursa socială destinată elevilor orfani includ:

  • „cererea părintelui/reprezentantului legal/elevului major;
  • documente doveditoare ale componenței familiei, așa cum este definită la art. 5: certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani, acte referitoare la starea civilă de la momentul depunerii cererii, certificatul de divorț și convenția notarială încheiată în cadrul procesului de divorț cu copii minori, sentință judecătorească din care să rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre părinți, certificat de deces, decizia instanței de menținere a stării de arest, raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz.”

Bursele sociale pentru motive medicale se acordă pe baza certificatului de încadrare în grad de handicap sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5). Este necesară și evidența realizată de medicul de la cabinetul școlar sau de medicul de familie, în cazul în care nu există un medic școlar disponibil.

Bursa pentru elevii din familii care beneficiază de venit minim de incluziune se acordă în urma transmiterii unei liste de către agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, inclusiv cea a municipiului București, către inspectoratele școlare. Această listă cuprinde elevii care frecventează învățământul cu frecvență și provin din familii beneficiare de ajutor de incluziune, fiind raportată în luna anterioară.