În ce situații poate fi anulat permisul auto?
În ce situații poate fi anulat permisul auto? Codul Rutier stabilește mai multe situații în care permisul de conducere poate fi suspendat. Există cazuri în care dreptul de a conduce poate fi revocat.
Instanțele de judecată și autoritățile competente pot decide retragerea carnetului de șofer în cazul în care șoferul a săvârșit infracțiuni extrem de grave. Această măsură a statului român are ca scop sancționarea acțiunilor care au amenințat siguranța publică, inclusiv a șoferului implicat.
Infracțiunile care pot duce la anularea permisului de conducere includ:
- nerespectarea regulilor de circulație;
- conducerea sub influența alcoolului;
- conducerea fără un permis de conducere adecvat categoriei vehiculului;
- circulația unui vehicul fără drept în România, și altele.
Există afecțiuni de sănătate care pot conduce la retragerea permisului de conducere.
Totuși, legislația actuală nu stipulează nicio situație în care carnetul de șofer ar putea fi reținut sau anulat în cazul în care posesorul nu a condus mașina pentru o perioadă semnificativă de timp.
Prin urmare, poți deține un permis de conducere, indiferent de cât de des ai condus sau dacă nu ai condus deloc, atâta timp cât îl reînnoiești o dată la zece ani.
Permisul auto anulat poate fi redobândit
Anularea permisului auto este considerată una dintre cele mai severe sancțiuni pentru șoferii care încalcă regulile de circulație. Cu toate acestea, această măsură nu este definitivă.
Șoferii ale căror permise de conducere au fost anulate pot să-și recâștige dreptul de a conduce, dar doar în anumite condiții.
O persoană al cărei permis de conducere a fost retras ca urmare a unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare poate susține examenul pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dacă a trecut una dintre următoarele perioade:
- au trecut 6 luni de la data executării pedepsei sub formă de amendă sau închisoare, sau de la revenirea la locul de muncă;
- a trecut un an de la data grațierii sau de la hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a decis suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
- a intervenit amnistia;
- interdicția de a conduce anumite categorii de vehicule, stabilită de instanță conform art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost anulată.