Apartamente ieftine, dar cu probleme ascunse în cele mai multe cazuri

În primul rând, este esențial să fim sceptici atunci când întâlnim oferte de apartamente cu prețuri prea bune pentru a fi adevărate. De multe ori, aceste oferte ascund probleme ascunse care vor conduce ulterior la costuri suplimentare semnificative.

Pentru a evita astfel de capcane, este crucial să nu ne grăbim în achiziție și să efectuăm o cercetare amănunțită înainte de a cumpăra. Bogdan Dinu, expert în educație financiară, subliniază importanța informării corecte înainte de achiziția unei locuințe.

Deciziile eronate în acest domeniu pot deveni extrem de costisitoare, deoarece unele apartamente pot părea atractive la un preț mic, dar pot ascunde probleme majore.

Anul construcției este un aspect crucial de luat în considerare. Dacă intenționezi să achiziționezi un apartament într-un bloc vechi, este recomandat să te orientezi către imobile ridicate după 1979.

În urma cutremurului din 1977, au fost introduse standarde mai riguroase pentru construcții, astfel că apartamentele din blocuri construite după acest an sunt considerate mai sigure și mai fiabile.

blocuri apartamente
SURSA FOTO: Dreamstime

Bogdan Dinu a explicat că, pentru achiziționarea unui apartament într-un bloc vechi, este esențial să verifici anul construcției, în special dacă imobilul se află într-o zonă seismică, precum Bucureștiul.

Atenție la anul de construcție al blocurilor

El a menționat că, deși cutremurul major a avut loc în 1977, normele de proiectare seismică pentru construcțiile din beton armat, cunoscute sub numele de P100, au fost actualizate și implementate abia în 1979.

„Dacă mergem pe un apartament într-un bloc vechi, ar trebui să ne uităm la anul de construcție, dacă este într-o zonă seismică, cum este în București, de exemplu, unde ar trebui să fie după anul 1979, pentru că deși cutremurul a fost în 1977, normativul P100 de proiectare seismică, construcție din beton armat, a fost modificat și pus în vigoare abia în 1979, deci ne interesează foarte tare să fie după acest an.

Standardul după care s-au construit blocurile după cutremur s-a modificat în 1979, atunci a apărut standardul. Și atunci ar trebui să cumpărăm în blocuri care s-au construit după acel an”, a explicat Bogdan Dinu la Antena 3 CNN.

Specialistul a subliniat că, atunci când achiziționezi de la un dezvoltator care construiește în prezent, este crucial să verifici dacă acesta dispune de toate documentele necesare și să te asiguri că este solvent.

„În cazul în care cumpărăm de la un dezvoltator care acum construiește, ne interesează ca acel dezvoltator să aibă toate actele în regulă, și să fie solvabil.

Să aibă actele în regulă și pe teren, să nu ne trezim că există cerere de retrocedare, dar și autorizația de construire”, a mai explicat specialistul.