E interzis pentru cei care stau la curte! Este esențial ca toți locuitorii din România care dețin terenuri cu curți să fie conștienți că regulile privind distanța de plantare a pomilor față de gardurile vecinilor sunt stabilite de lege și trebuie respectate cu strictețe.
Este interzis pentru cei care stau la curte. N-ai voie să plantezi copacii la mai puțin de 2 metri de linia de hotar
Este interzis pentru cei care stau la curte. Adesea, în comunitățile rurale, și nu numai, apar mici conflicte între vecini ca urmare a anumitor obiceiuri sau practici care pot deranja. Uneori, acestea încalcă legea.
Spre exemplu, arborii crescuți la limita proprietății, foarte apropiați de gard, reprezintă una dintre situațiile care pot stârni tensiuni între doi vecini.
În plus, mulți rezidenți ai zonelor cu curți se confruntă cu această problemă. Ei sunt deranjați din diferite motive de ramurile care trec de hotar și ajung pe terenul vecinilor.
Totuși, conform legii, este stipulat clar că plantarea unui copac în apropierea hotarului nu poate fi efectuată conform voinței individuale, ci doar respectând o anumită distanță specificată.
În plus, legislația precizează și drepturile de acțiune ale proprietarului vecin în situația în care această distanță nu este respectată.
Conform legislației, arborii trebuie plantați la o distanță minimă de două metri față de linia hotarului, cu excepții specifice prevăzute.
„În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii”, potrivit articolului 613, din Codul Civil.
Această regulă este valabilă pentru toți arborii plantați în apropierea unei alte proprietăți, excepție făcând arbuștii sau gardurile verzi care nu trebuie să depășească înălțimea de doi metri.
Dacă legea nu este respectată, vecinul poate tăia arborele
Dacă această regulă nu este respectată, proprietarul vecin are dreptul să acționeze în conformitate cu prevederile legale specifice. Iată și care sunt acestea:
„În caz de nerespectare a distanței, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate”, mai prevede articolul 613, din Codul Civil.
De asemenea, în situația în care persoana responsabilă pentru curtea în care sunt plantați pomii refuză să îi taie la înălțimea corespunzătoare, proprietarul vecin are dreptul să îndepărteze el însuși rădăcinile sau crengile care depășesc limita proprietății.
Pe lângă aceste aspecte, proprietarul vecin are dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe proprietatea sa.
„Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, se menționează în articolul 613, din Codul Civil.