Evaluările elevilor se vor schimba potrivit noilor standarde naționale

Începând cu anul școlar 2025-2026, notările și evaluările elevilor se vor face conform noilor standarde naționale, în locul criteriilor actuale.

Fiecare disciplină și domeniu de studiu vor avea propriile reguli, iar nerespectarea acestora va constitui o abatere disciplinară pentru profesori.

Ligia Deca a stabilit termenul-limită pentru implementarea acestor schimbări ca fiind 30 august 2024, conform ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024.

Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP 2024, care va intra în vigoare în septembrie 2025, introduce utilizarea „standardele naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire” în procesul de notare a elevilor.

Articolul 101, alineatul 3 din ROFUIP 2024 stipulează că, începând cu anul școlar 2025-2026, toate evaluările vor fi bazate pe standardele naționale de evaluare pentru fiecare disciplină și domeniu de studiu.

 „Începând cu anul școlar 2025-2026, toate evaluările se realizează pe baza standardelor naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire. Pentru toate disciplinele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, filierele teoretică, vocaţională, precum şi tehnologică, pentru disciplinele din trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se elaborează de către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare.

Pentru învăţământul tehnologic, pentru fiecare disciplină/domeniu de studiu/modul de pregătire care nu este în trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se realizează de Centrul Naţional de Învăţământ Tehnologic şi Tehnologic Dual”, se arată în articolul 101, alin 3 din ROFUIP 2024.

Articolele 95 și 96 din Legea 198/2023 stabilesc regulile pentru evaluarea în sistemul educațional. Evaluările pot fi exprimate prin calificative, note sau rapoarte, și sunt monitorizate de inspecția școlară. Nerespectarea standardelor de evaluare este considerată abatere disciplinară.

SURSA FOTO: Dreamstime

Evaluările sunt folosite pentru a crea planuri individuale de învățare pentru elevi, utilizând metodologii aprobate de Ministerul Educației, conform legii.

Articolul 96 (1) Rezultatele evaluării se exprimă, după caz:

  • a) în învățământul primar, cu excepția clasei pregătitoare, pe parcursul căreia nu se acordă note sau calificative, prin calificative: „foarte bine“, „bine“, „suficient“ sau „insuficient“;
  • b) în învățământul gimnazial, prin note de la 1 la 10;
  • c) în învățământul liceal și în învățământul postliceal, prin note de la 1 la 10;
  • d) prin punctaje/coduri specifice, în cazul testelor standardizate aplicate în afara evaluărilor externe prevăzute de lege;
  • e) prin rapoarte anuale de evaluare a dezvoltării fizice, socioemoționale, cognitive, a limbajului și a comunicării, precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare, pentru clasa pregătitoare și clasa I

Articolul 97 (1) Evaluarea realizată pe baza standardelor naționale de evaluare, ca niveluri de performanță a competențelor specifice din programele școlare, stă la baza planurilor individuale de învățare realizate de către profesorul de la clasă. CNCE organizează Banca de instrumente de evaluare, cu funcție orientativă pentru procesul de evaluare, și răspunde de menținerea și actualizarea permanentă a acesteia.

Articolul 248 – „(25) Banca de instrumente de evaluare având funcție orientativă pentru evaluare, prevăzută la art. 97 alin. (1), se va realiza de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare în termen de 2 ani școlari de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Profesorii care nu respectă standardele naționale de evaluare vor fi sancționați

Conform Legii Educației, profesorii care nu respectă standardele naționale de evaluare vor fi sancționați disciplinar în funcție de gravitatea abaterii, după cum urmează:

  • Avertisment scris
  • Reducerea salariului de bază și a altor indemnizații cu până la 15% pe o perioadă de 1-6 luni
  • Suspendarea dreptului de a participa la concursuri pentru gradația de merit sau funcții de conducere și control pentru o perioadă de 3 ani
  • Suspendarea dreptului de a face parte din comisiile de examen național pentru până la 3 ani
  • Desfacerea disciplinară a contractului de muncă