Angajații care nu și-au utilizat zilele de concediu de odihnă din anii precedenți mai au o șansă. Acestea nu sunt pierdute. Există o dată-limită până la care pot fi utilizate.
Ce facem cu zilele de concediu rămase
Potrivit Codului Muncii, angajații care nu și-au folosit zilele de concediu de odihnă din anii precedenți trebuie să știe că acestea nu vor fi pierdute. Există însă o dată-limită până la care pot fi utilizate. Discuțiile despre utilizarea concediilor de odihnă apar în mod obișnuit printre angajați. Mai ales la începutul anului, când își dau seama că nu au folosit toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.
Codul Muncii stipulează că angajații au dreptul să își utilizeze concediile de odihnă neefectuate. În termen de 18 luni de la sfârșitul anului în care s-au acumulat. Astfel, există o fereastră de timp pentru a beneficia de aceste zile de concediu neutilizate.
Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 146. Efectuarea şi compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
(3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Conform Codului Muncii, angajații care nu au utilizat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 au posibilitatea să solicite angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024. Astfel, zilele de concediu neefectuate în anul 2022 pot fi luate până la data de 30 iunie 2024, conform informațiilor furnizate de Mediafax.
Ce se întâmplă cu impozitul pe concedii medicale
În altă ordine de idei, angajații vor mai avea de plătit impozitul pentru concedii medicale. Asta pentru că votul privind eliminarea acestei taxe a fost amânat.Coaliția a amânat votul pentru eliminarea taxei pe boală până pe 12 martie, ceea ce înseamnă că sute de mii de români vor fi taxați în continuare cu 10% pentru concedii medicale.
Această decizie a stârnit un val de revoltă în rândul medicilor de familie, în timp ce guvernul a anunțat verificări privind modul în care sunt eliberate documentele pentru concediile medicale.
PSD și PNL au decis să amâne votul în Camera Deputaților pentru eliminarea taxei pe boală până pe 12 martie. În Senat fusese deja scos impozitul de 10%.
Cu toate acestea, modificările legislative trebuie să parcurgă întregul parcurs legislativ pentru a fi aplicate integral, iar în Camera Deputaților, proiectul ar putea fi din nou modificat.
Nemulțumirea medicilor de familie a fost generată și de anunțul Ministerului Sănătății privind verificările pentru documentele privind concediul medical. Autoritățile doresc să trimită controale la medici pentru a stabili dacă aceste concedii sunt justificate, în timp ce oamenii critică taxarea discriminatorie care se aplică doar pentru anumite categorii de boli.
În urma declarațiilor liderilor politici și anunțurilor autorităților, s-a adus în discuție necesitatea justificării unor concedii medicale.