Reguli pentru concediul medical în România

Concediul medical reprezintă un drept esențial pentru angajaţi. Vorbim despre un sprijin financiar în caz de incapacitate temporară de muncă din motive de sănătate.

Totuşi, multe persoane au dubii cu privire la modul în care este acordat și calculat acest concediu.

Potrivit legislației din România, concediul medical este disponibil pentru orice angajat cu un contract individual de muncă și care contribuie la sistemul de asigurări sociale de sănătate de cel puțin șase luni.

Această acoperire se aplică atât în instituții publice, cât și în companii private, indiferent de tipul de angajare sau de numărul de ore lucrate.

Ce categorii au scăpat de „taxa pe boală”

Recent, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care elimină așa-numita „taxa pe boală” pentru mai multe categorii de persoane aflate în concediu medical. Această măsură vine în sprijinul angajaților, asigurându-le un acces mai facil și echitabil la concediul medical, fără povara suplimentară a taxelor.

Mai precis, a fost eliminată taxa de contribuție socială pentru mai multe categorii de persoane vulnerabile. Conform noilor reglementări, mamele cu copii bolnavi, gravidele, femeile aflate în situații de risc maternal și cele aflate în concedii de maternitate sunt acum scutite de la plata acestei contribuții.

De asemenea, pacienții cu afecțiuni oncologice și îngrijitorii lor, persoanele care suferă de boli grave precum HIV/SIDA, TBC sau afecțiuni cardiovasculare, pacienții cu arsuri grave (marii arși), precum și cei care se confruntă cu urgențe medico-chirurgicale ce pun viața în pericol, beneficiază de aceleași scutiri.

În toate celelalte cazuri, se menține obligația de a plăti 10% din suma încasată pe perioada concediului medical.

Durata concediului medical variază în funcție de diagnostic. Pentru concediile acordate de medicul de familie, durata maximă este de 14 zile, însă aceasta poate fi prelungită, cu avizul unui medic specialist, până la un total de 90 de zile.

Când se acordă concedii medicale? Câţi bani se plătesc?

Legislația muncii din România prevede mai multe situații în care angajații pot beneficia de concediu medical, fiecare având durate și indemnizații specifice.

  1. Incapacitate temporară de muncă provocată de un accident în timpul liber sau de o boală obișnuită:
    • Durată maximă: 183 de zile în 12 luni.
    • Indemnizație: 75% din media veniturilor brute, sau 100% în situații excepționale.
  2. Accidente de muncă și boli profesionale:
    • Durată maximă: 180 de zile în 12 luni.
    • Indemnizație: 80% din media salariilor brute din ultimele șase luni, sau 100% în situații excepționale.
  3. Îngrijirea copilului bolnav:
    • Vârstă copil: mai mic de 7 ani, sau mai mic de 18 ani pentru minori cu handicap.
    • Indemnizație: 85% din venitul brut.
  4. Izolare în cazul bolilor infectocontagioase, precum COVID-19:
    • Indemnizație: 100% din baza de calcul.
  5. Sarcină:
    • Durată: între 42 și 128 de zile.
    • Indemnizație: 85% din media salariilor brute din ultimele șase luni.
  6. Risc maternal:
    • Indemnizație: 75% din baza de calcul.
  7. Prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă.

Indemnizația de concediu medical se calculează pe baza salariului brut din ultimele șase luni. Formula de calcul presupune determinarea mediei zilnice a salariilor din acest interval, care este apoi înmulțită cu cuantumul indemnizației stabilite în funcție de diagnostic și cu numărul de zile de concediu, scrie site-ul cumsa.ro.