Este interzis pentru cei cu mașini cu volan pe partea dreaptă. Se confiscă certificatul de înmatriculare

soferi, trafic, amenzi

SURSA FOTO: Dreamstime

Mașinile cu volan pe partea dreaptă sunt o adevărată bătaie de cap pentru cei care le dețin. Acest tip de vehicul este legal în România și se poate circula pe drumurile publice, dar există câteva condiții. Despre ce este vorba, de fapt?

Mașinile cu volan pe dreapta, interzise pe străzile din România? Deocamdată, nu

Mașinile din România au volanul pe stânga, la fel ca majoritatea țărilor europene. Șoferul unei mașini cu volanul pe această parte va avea mai multă vizibilitate atunci când vrea să facă o depășire.

În cazul mașinilor cu volanul pe dreapta, vizibilitatea nu este la fel de bună. De aceea există discuții cu privire la interzicerea acestor mașini pe șoselele de la noi din țară.

Motivul principal este siguranța. Conducătorii auto nu au vizibilitatea adecvată în timpul depășirilor. De asemenea, farurile sunt orientate spre partea stângă a drumului, ceea ce poate duce la orbirea șoferilor care vin din sens opus.

Anul trecut, Senatul României a adoptat un proiect de lege care interzice circulația vehiculelor cu volan pe partea dreaptă pe drumurile publice din România.

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice circulația pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”, se precizează în propunerea de schimbare a legislației rutiere.

De asemenea, proprietarii acestor vehicule au un termen de 6 luni pentru a muta postul de conducere pe partea stângă.

Ce spune Guvernul?

În ciuda adoptării proiectului de lege de către Senat, Guvernul României a emis un punct de vedere negativ, subliniind că aceste prevederi ar încălca legislația europeană și ar putea perturba cooperarea bilaterală cu Marea Britanie.

De asemenea, Guvernul a subliniat posibilele dificultăți în implementarea acestei reglementări.

După acest punct de vedere, inițiativa legislativă a rămas în dezbaterea Camerei Deputaților, forul decizional care urmează să adopte sau să respingă modificările propuse.

SURSA FOTO: Pexels

Care sunt reglementările Registrului Auto Român (RAR)?

Conform legislației de omologare din România, vehiculele trebuie să aibă volanul amplasat pe partea stângă. Excepție făceau vehiculele provenite din Marea Britanie, care era un stat membru al Uniunii Europene. Cu toate acestea, după ieșirea Regatului Unit din UE, Registrul Auto Român (RAR) nu mai aprobă înmatricularea vehiculelor cu volan pe partea dreaptă provenite din Marea Britanie.

Pentru a putea obține certificatul de înmatriculare, vehiculele cu volan pe dreapta trebuie să fie echipate cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului. În plus, dacă vehiculul este produs în Marea Britanie, postul de conducere trebuie mutat din dreapta în stânga, împreună cu fasciculul de lumini. Singura posibilitate de a înmatricula o mașină cu volan pe dreapta este să fie înmatriculată într-un alt stat membru UE și apoi transferată în România.

Se pot conduce mașini cu volan pe dreapta în România

În prezent, nu este ilegal să conduci un vehicul cu volan pe partea dreaptă în România. Totuși, trebuie respectată o condiție. Concret, farurile să fie adaptate corespunzător.

Fasciculul luminos trebuie să fie orientat spre partea dreaptă a drumului. Astfel, se va evita orbirea șoferilor care circulă din sens opus.

Dacă autoritățile descoperă un vehicul în trafic cu farurile orientate spre stânga, certificatul de înmatriculare poate fi reținut. Mai mult, șoferul poate fi sancționat cu o amendă mai mare de 1.300 de lei.