Este interzis prin legislație pentru șoferii care ies din țară. Nu poți circula dacă nu pui asta pe mașină

masini, soferi, RCA, trafic

SURSA FOTO: Dreamstime

Care sunt regulile pentru șoferii din Marea Britanie. Conducerea unei mașini în Europa poate fi o aventură, dacă nu cunoașteți anumite reguli. Asta înseamnă că orice șofer cu o mașină asigurată legal pentru circulația rutieră în Marea Britanie primește automat o acoperire de către terți pentru a conduce mașina respectivă și în UE.

Dacă are o poliță de asigurare valabilă, nu este nevoie să informeze asigurătorul despre călătorie.  Cu toate acestea, majoritatea șoferilor va dori să aibă o acoperire cuprinzătoare când merge în străinătate, potrivit Autoexpress.

În țările UE nu e nevoie de un permis de conducere internațional

Nu este nevoie să cereți asigurătorului o carte verde – care oferă dovada unei asigurări la nivel internațional – cu excepția cazului în care călătoria planificată include o țară europeană din afara UE.

Nici în țările UE nu este nevoie de un permis de conducere internațional, deoarece permisul din Marea Britanie este recunoscut în toate statele membre ale Uninii, potrivit Autoexpress.

Este puțin probabil să fie o problemă pentru majoritatea călătorilor din Marea Britanie, cărora li se permite să viziteze țările UE timp de 90 de zile din 180, cu excepția cazului în care au o viză de lungă ședere.

O problemă mare pentru șoferii britanici aflați în străinătate, care nu are legătură cu Brexit-ul, este schema de permise Crit’Air pentru mașinile care intră în zonele cu emisii scăzute, din multe orașe franceze. Se pot comanda autocolante pentru ferestre, cu mai puțin de cinci euro, înainte de călătorie, prin intermediul site-ului guvernului francez, dar e nevoie de câteva săptămâni pentru a intra în posesia lor.

În general, nu este mai complicat să conduci în restul Europei decât în Marea Britanie, dar există diferențe cruciale, pe lângă faptul că se conduce pe partea „cealaltă” a drumului.

Unele dintre cele mai importante variabile pot fi limitele de viteză, drepturile de trecere la intersecții sau sensurile giratorii și restricțiile de alcool.

Harta Marii Britanii / SURSA FOTO: Dreamstime

Asigurare

Verificați exact pentru ce sunteți acoperit când conduceți în UE. Dacă aveți o poliță de asigurare din Regatul Unit pentru mașină, aceasta va oferi automat o acoperire terță parte pentru conducerea în țările UE.

S-ar putea să doriți o acoperire completă, de aceea acolo va trebui să verificați polița și, eventual, să faceți aranjamente suplimentare cu asigurătorul. Dacă sunteți implicat într-un accident când conduceți în UE, o poliță de asigurare europeană cuprinzătoare va fi mină de aur.

Asigurați-vă că aveți permisul de conducere atunci când conduceți în UE, precum și jurnalul de bord pentru mașina pe care o conduceți, plus o copie a poliței de asigurare actuale.

Din 2 august 2021, șoferii nu mai trebuie să obțină o carte verde de asigurare pentru a conduce vehiculele în orice țară din UE sau în Andorra, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Lichtenstein, Norvegia, Serbia și Elveția.

Este posibil să fie necesară o carte verde dacă conduceți în Albania, Azerbaidjan, Belarus, Moldova, Rusia, Turcia, Ucraina. Pot fi necesare mai multe cărți verzi dacă tractați rulote sau remorci.

Kit de conducere în UE

Asigurați-vă că aveți și un kit de conducere UE complet în mașină. Acesta ar trebui să includă un triunghi de avertizare adecvat, jachete pentru fiecare pasager de la bord și o trusă de prim ajutor.

În Franța și Belgia, jachetele de înaltă vizibilitate trebuie să fie imediat accesibile din interior și nu ținute în bagaje în portbagaj. În caz contar, poliția locală vă poate amenda.

Plăcuțe de înmatriculare și autocolante

Dacă mașina este înmatriculată în Regatul Unit, va trebui să afișați un „identificator național”. Acesta vine sub forma unui autocolant mare „GB”.

Regulile s-au schimbat însă de la 28 septembrie 2001, când autocolantul „GB” a fost înlocuit cu cel „UK”. Aşadar, dacă aveți un autocolant GB pe mașină, acoperiți-l sau scoateți-l.

Dacă aveți un simbol al Regatului Unit (autocolantul „UK”) pe plăcuța de înmatriculare, nu trebuie să puneți un autocolant și pe mașină, cu excepția cazului în care vă aflați în Spania, Malta sau Cipru – unde sunt necesare autocolante din Marea Britanie.