Aceste erori pot afecta aroma ardeilor, contribie la dezvoltarea dăunătorilor și pot afecta recolta.

Iată cele mai importante capcane pe care ar trebui să le evitați atunci când cultivați ardei, potrivit acestui site.

Îngrijiți plantele de ardei când sunt umede

Evitați să îngrijiți plantele de ardei după ce au fost udate sau în urma unei ploi abundente.

„Acest lucru ar putea duce la apariția unor boli, deoarece majoritatea ciupercilor și bacteriilor se transmite prin pelicule subțiri de apă și prin stropi de apă”, spune expertul în grădinărit Melvin Cubian.

Pentru a vă asigura că acest lucru nu se întâmplă, așteptați una sau două zile după ultima ploaie, înainte de a îngriji ardeii.

Dacă ați lucrat la plantă când este umedă și observați frunze uscate sau putrezirea fructelor, tăiați-le imediat, folosind foarfece dezinfectate cu alcool, sfătuiește Cubian.

Uitați să recoltați ardeii

Lăsarea mai mult timp a ardeilor pe plantă o poate lăsa fără energie. Dacă nu recoltați la timp, calitatea și cantitatea culturii vor scădea.

„Lăsați doar patru până la șase fructe pe plantă pentru a crește dimensiunea și calitatea fructelor”, spune Cuban.

Recoltarea regulată a ardeilor încurajează un al doilea ciclu de înflorire și rodire.

ardei grasi
SURSA FOTO: Dreamstime

Neglijarea pregătirii solului

Solul care este prea compact sau lipsit de nutrienți poate face ardeii mai predispuși la boli. Faceți un test de sol pentru a vedea care dintre nutrienți lipsesc solului, apoi adăugați substanțe care vor stimula acei nutrienți.

„Puneți un strat de materie organică de câțiva cm peste sol”, spune Cubian.

„Evitați să aruncați compostul prea aproape de tulpină pentru a preveni putrezirea”, adaugă el.

Ați plantat semințele când solul era încă rece

Când cultivați ardei din semințe, asigurați-vă că solul este suficient de cald – în jur de 23 până la 28 de grade Celsius.

Când solul este prea rece, semințele pot putrezi și nu vor încolți niciodată. Pentru a evita această problemă, plantați când solul este suficient de cald. Dacă ați plantat deja ardeii în pământ rece, luați în considerare achiziționarea unui covoraș încălzitor pentru răsaduri.

Rețineți că utilizarea acestuia poate face solul prea uscat, așa că udarea zilnică este esențială.

Transplantarea s-a făcut prea devreme

Ardeii pot intra în stare de șoc atunci când sunt transplantați. Preveniți acest lucru prin întărirea plantelor de ardei, înainte de a le duce în aer liber. Asta înseamnă să plasați răsadurile în ghivece, afară, în lumina parțială a soarelui, înainte de a le planta. În prima zi, lăsați ardeii afară timp de o oră, a doua zi două ore și așa mai departe până a trecut o săptămână.

Nu beneficiază de lumină suficientă

Fără suficientă lumină solară, plantele de ardei nu vor produce fructe. Evitați acest lucru, asigurându-vă că plantele primesc 6 până la 8 ore de lumină solară directă în fiecare zi.

Dacă ați plantat deja ardeii și zona nu este suficient de luminoasă, încercați să tăiați ramurile copacilor, care ar putea bloca lumina, spune Cubian.

Nu ați lăsat distanță suficientă între plante

Când plantele de ardei sunt cultivate prea aproape una de cealaltă, ajung să concureze pentru nutrienți și lumina soarelui, producând mai puține fructe.

„Plantați ardeii la o distanță de aproximativ 30 până la 36 de cm. Dacă ardeii cresc deja unul peste altul, răriți-i.

Acest lucru se face prin îndepărtarea plantelor mai puțin sănătoase din rândurile unde sunt plantate prea aproape”, sugerează Cubian.