Legea din România prevede mai multe condiții clare pentru românii care își pierd certificatul de naștere. Este unul dintre cele mai importante documente personale, fiind necesar în multe operațiuni care țin de interacțiunea cu instituțiile statului.
Certificatul de naștere este unul dintre cele mai importante documente personale. Acesta este obligatoriu în multe operațiuni care țin de interacțiunea cu instituțiile statului.
Certificatul de naștere este unul dintre cele mai importante documente
Acest document trebuie să fie ținut într-un loc sigur pentru a fi păstrat în mod corespunzător. Amintim că este necesar în multe momente importante, precum:
- înregistrarea la școală;
- obținerea unui act de identitate;
- efectuarea unor tranzacții.
Cei care îl pierd vor fi nevoiți să urmeze mai mulți pași
Cei care îl pierd vor fi nevoiți să urmeze mai mulți pași. Mai exact, trebuie să apelezi la serviciul de Stare Civilă, unde a avut loc nașterea. Totodată, sunt necesare și următoarele documente:
- Cerere scrisă. Înainte de a solicita un nou certificat de naștere, va trebui să completezi o cerere scrisă la Starea Civilă a primăriei sau a sectorului unde ai fost înregistrat la naștere;
- Act de identitate. Dovada identității este esențială pentru a obține un certificat de naștere nou;
- Certificat de căsătorie, acolo unde este cazul. În cazul în care, solicitarea se face pentru copiii născuți în timpul căsătoriei, se poate cere certificatul de căsătorie al acestora;
- Dovada plății taxelor. Emiterea unui nou document de naștere poate implica o taxă, care trebuie achitată în avans. Sumele variază de la o primărie la alta.
Documentul conține informații esențiale despre datele unei persoane
Amintim că certificatul de naștere este un document eliberat de autoritățile locale atunci când cineva vine pe lume. De obicei, este solicitat în multe operațiuni care țin de interacțiunea cu instituțiile statului.
Documentul conține informații esențiale despre datele unei persoane. Este vorba despre numele complet al persoanei născute, data exactă a nașterii, locul nașterii, numele părinților și numărul de înregistrare.
Starea civilă începe odată cu naşterea persoanei şi încetează la moartea sau declararea judecătorească a morţii acesteia. Totodată, este determinata de anumite fapte juridice (evenimente) care se produc independent de voinţa omului, cum sunt naşterea şi moartea, precum şi de unele manifestări de voinţă făcute în conformitate cu legea, cum ar fi: căsătoria, divorţul, recunoaşterea filiaţiei, schimbarea numelui.