Ținând cont că ne este recomandat să stăm acasă și să ieșim cât mai rar, momentul aprovizionării poate fi unul periculos. Iată regulile de bază care te vor pune la adăpost de COVID – 19.
Când plecam din casă avem nevoie de două lucruri esenţiale: masca şi o pereche mănuşi – pentru a împiedica răspândirea virusului.
Mănușa nu se pune pe față
Adrian Marinescu, medic Matei Balş, a detaliat pentru ProTV: “Este foarte importantă partea cu mănuşile pentru ca transmiterea se face prin suprafeţele contaminate. Mai e o greşeală care se face: asta nu inseamnă că dacă am mănuşi pot să-mi duc mâna cu mănuşa la față. E acelaşi lucru, trebuie să fie la fel de curate. Folosim soluţie de dezinfectat chiar dacă avem mănuşi. O să am grijă să duc mână mai puţin la față sau deloc cât sunt în afara casei.”
Dacă nu aveţi mănuşi, le puteţi folosi pe cele de la raioanele de pâine sau fructe şi legume.
Cu cardul, fără mobil
De preferat este să aveţi o listă de cumpărături cu cele necsare şi să folosiţi cât mai puţin telefonul mobil sau alte obiecte personale.
La casa de marcat este important să păstraţi distanţa corespunzătoare. În unele magazine este un geam de protecţie între casier şi client pentru a fi protejaţi ambii. Iar când trebuie să plătiţi, ar fi bine să folosiţi un card bancar şi dacă nu este posibil şi trebuie să puneţi mâna pe bancnote, este esenţial să vă dezinfectaţi cât mai repede posibil.
Acasă, scăpați de ce poate fi infectat
Dr. Adrian Marinescu: ”Când ajungem acasă e important să fie o zonă tampon şi tot ce înseamnă haine să le las acolo. Și la alimente nu o să reuşesc să le curăţ pe toate legumele, fructele le spăl, dar dacă mă refer la tot ce am adus din supermarket, e greu să sterilizez şi să mă concentrez pe conţinut. Când ajungem acasă, acele mănuşi vor fi aruncate şi nu pe jos, ci în tomberon. Masca e de unică folosinţă şi ea se umezeşte, o putem purta doar câteva ore şi nu o vom folosi a doua zi, că e inutil”.
Online e mai sigur
Totodată, specialiştii ne sfătuiesc să ne facem cumpărăturile online dacă putem, să plătim cu cardul şi să îi spunem curierului să ne lase pachetul la uşă. Din păcate timpul de aşteptare este destul de mare la livrările online. Iar dacă nu avem nevoie urgentă de ce e în colet, e bine să-l lăsăm pus deoparte pentru o vreme, în spaţiu ferit.
Atenție, un studiu apărut în jurnalul medical săptămânal publicat de Societatea Medicală din Massachusetts, citat de publicaţia Time, arată că virusul poate rezista pe plastic şi materiale inoxidabile până la 2 sau chiar 3 zile, 24 de ore pe carton şi până la 4 ore pe cupru.