Miercuri, Comisia Europeană a venit cu o nouă listă de recomandări pentru statele membre, având în vedere că sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi iar riscul de infectare cu coronavirus devine din ce în ce mai ridicat. Potrivit Comisiei Europene, oamenii ar trebui sfătuiți să nu facă aceste lucruri.
Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie pentru a gestiona pandemia de coronavirus în următoarele luni de iarnă. Mai mult decât atât, în noua strategie sunt incluse și recomandări pentru perioada sărbătorilor de iarnă.
„Europa a făcut progrese considerabile în înțelegerea și gestionarea actualei pandemii de COVID-19. Vaccinurile ar putea pune capăt pandemiei, dar realitatea este că UE are în față câteva luni dificile înainte ca aceste vaccinuri să fie utilizate pe scară largă și să permită o îmbunătățire semnificativă a vieții cetățenilor”, precizează Comisia Europeană.
Ce recomandări are Comisia Europeană pentru sărbătorile de iarnă
În documentul publicat miercuri, Comisia Europeană recomandă statelor membre să interzică adunările publice și să reglementeze pe cât posibil cadrul în care pot avea loc reuniunile în familie în perioada sărbătorilor:
-Definiți criterii clare pentru adunări sociale mici, evenimente în familie, cum ar fi numărul maxim de persoane care au voie să participe și încurajați cetățenii să respecte regulile de distanțare fizică și utilizarea măștilor.
-Încurajați oamenii care intenționează să petreacă împreună sărbătorile de la finalul anului să stea împreună și în zilele anterioare și în zilele de după festivități.
-În cazul ceremoniilor religioase, luați în considerare evitarea adunărilor în masă și utilizarea pe cât posibil a mediului online, TV sau a emisiunilor radio.
Mai mult decât atât, statele ar trebui să ia în calcul interzicerea corurilor religioase pe perioada sărbătorilor de iarnă. În plus, Comisia Europeană încurajează statele membre să mențină în vigoare restricțiile pe timpul nopții.
Ce se întâmplă cu cei care vor să plece în vacanță
Comisia Europeană mai recomandă statelor membre să încurajeze populația să se vaccineze anti-gripal dacă dorește să plece în vacanță. De asemenea, angajatorilor le este recomandat să le permită angajaților să lucreze o perioadă din locația în care aceștia intenționează să își petreacă sărbătorile.
„Încurajați angajatorii să le permită oamenilor să lucreze de acasă sau de la locul unde intenționează să-și petreacă festivitățile de la sfârșitul anului cu câteva zile înainte și după – de preferință în jur de șapte zile, ori de câte ori este posibil.
Acest lucru va permite lucrătorilor să se auto-carantineze înainte de a participa la adunări sociale sau gospodărești, sau evenimente și / sau înainte de a veni înapoi la locurile de muncă.
În cazul în care lucrul la distanță nu este posibil, angajatorii trebuie să asigure măsuri care să permită revenirea în siguranță la locul de muncă”, transmite Comisia.
Vacanța elevilor trebuie prelungită
Comisia Europeană mai recomandă prelungirea vacanței de iarnă a elevilor sau introducerea unei perioade de cursuri online ca modalitate de introducere a unei perioade tampon.
„Astfel vom evita ca virusul să fie adus de copii în școli, atunci când se întorc din vacanță. În astfel de cazuri va fi important să specificați o anumită dată, cu câteva zile înainte de deschiderea școlilor, până când familiile cu copii și educatorii sunt rugați să se întoarcă acasă în cazul în care au călătorit”, mai precizează Comisia.