Nu ai voie să depășești când ești în trafic. Codul Rutier spune clar. Rămâi fără permis 60 de zile

soferi, trafic, amenzi

SURSA FOTO: Dreamstime

Codul Rutier este foarte clar în ceea ce privește această manevră în trafic. Șoferii care nu respectă prevederile pot fi sancționați și pot avea permisul de conducere suspendat pentru 60 de zile.

Este legală depășirea unei căruțe pe linia continuă?

Depășirea pe linia continuă. În România, căruțele, tractoarele sau alte vehicule lente pe drumuri reprezintă o situație comună. Mulți șoferi se simt tentați să depășească aceste vehicule indiferent de marcajul rutier, însă este esențial să înțeleagă legalitatea unei astfel de manevre.

Codul Rutier definește clar manevra de depășire și condițiile legale pentru efectuarea acesteia:

  • „Depășirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial.”
  • Este interzisă depășirea în zonele cu marcaj rutier continuu: „Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers.”
SURSA FOTO: Dreamstime

Există câteva excepții privind locurile de depășire

Pot fi depășite vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele pe pasaje denivelate, poduri, sub poduri și în tuneluri, dacă vizibilitatea este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m și lățimea drumului este de cel puțin 7 m.

Cu toate acestea, depășirea prin încălcarea marcajului continuu nu are excepții legale. Polițistul rutier Tavi Perțea a explicat că șoferii care încalcă această regulă pot fi sancționați și pot avea permisul de conducere suspendat pentru 60 de zile.

„Legea nu prevede nicio excepție care să permită depășirea vehiculelor lente prin încălcarea marcajului continuu.

Iar în situația în care sunteți identificat de un polițist rutier depășind un vehicul lent sau un obstacol, încălcând aceste reguli de circulație, vi se poate aplica sancțiune contravențională și o să vi se rețină permisul de conducere pentru 60 de zile”, explică pe contul său de YouTube polițistul Tavi Perțea, potrivit ProMotor.

Circumstanțele în care polițiștii pot fi îngăduitori

Există situații în care polițiștii pot aplica sancțiuni cu o anumită flexibilitate.

Dacă banda de circulație este complet blocată de un obstacol și nu există altă modalitate de a depăși decât prin încălcarea liniei continue, polițiștii pot decide să nu sancționeze contravențional șoferii, cu condiția ca manevra să fie realizată în condiții de siguranță, asigurându-se că nu vine nimeni din sens opus și că depășirea este efectuată corect.

„În situația în care depășești un astfel de obstacol, pe care nu poți să îl depășești în altfel de condiții, nu o să fii sancționat niciodată contravențional de un polițist. Pentru că nici noi nu suntem absurzi, chiar dacă legea nu prevede nicio excepție.

Dar, manevra trebuie făcută în condiții de siguranță. Să te asiguri că nu vine nimeni din sens opus, să te asiguri din spate”, a mai explicat polițistul.