De ce documente ai nevoie pentru transporturile cerealelor

În timp ce fermierii sunt în toiul campaniei de recoltare a orzului, grâului și rapiței, transportul producției din câmp atinge cote maxime, iar producătorii agricoli trebuie să fie conștienți de documentele obligatorii necesare în această perioadă.

Astfel, Vasile Balcan, fondatorul societății Marsat din Roman, județul Neamț, a detaliat pentru agrointel.ro ce acte sunt necesare producătorilor agricoli în această etapă.

”Avem avizul de expediție care este documentul obligatoriu dacă producția se transportă în propria fermă sau scrisoarea de transport în cazul efectuării transportului contra cost, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare.

Dacă producția se transportă la siloz este necesar și contractul de prestări servicii sau de vânzare/cumpărare. La greutate se trece o valoare estimativă”, a explicat el.

Fermierul, care lucrează terenuri în zona Moldovei, a adăugat că, în prezent, există o derogare care elimină obligativitatea tichetului de cântar pentru transporturile de cereale.

Vasile Balcan a afirmat că potrivit acestei derogări, tichetul de cântar nu mai este obligatoriu pentru transporturile de cereale pe o rază de acțiune de sub 70 de kilometri. Potrivit articolului 3 din Legea nr. 108/2014, produsele agricole vegetale recoltate pe terenurile agricole pot fi transportate de la punctele de recoltare la alte spații de depozitare sau la alte puncte de descărcare autorizate pentru depozitare sau comercializare, în limitele unei distanțe de maximum 70 km de la locul de încărcare, cu avizul de însoțire a mărfii, fără ca vehiculele să fie obligate să dețină tichetul de cântar.

Este important de menționat că avizul de însoțire a mărfii este un document cu regim special intern, care necesită tipărire și numerotare specifică.

grau
SURSA FOTO: Dreamstime

Legislația privind transporturile cerealelor în ferme sau silozuri

Transporturile cerealelor se pot realiza conform prevederilor Legii nr. 84/2019, care modifică Legea nr. 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice. Conform legislației în vigoare, produsele agricole vegetale obținute după recoltare din exploatațiile agricole pot fi transportate de la punctele de recoltare la spațiile de depozitare proprii ale exploatațiilor agricole respective fără a avea nevoie de tichet de cântar, cu condiția ca vehiculul rutier să aibă la bord documentul de transport adecvat tipului de transport efectuat.

De asemenea, produsele agricole vegetale obținute după recoltare de pe teritoriul exploatațiilor agricole pot fi transportate direct de la punctele de recoltare la bazele de recepție/depozitare ale unităților de procesare fără a deține tichet de cântar, cu condiția ca la bordul vehiculului rutier să fie prezentă o copie a contractului încheiat între producătorul agricol și procesatorul respectiv, precum și documentul de transport corespunzător tipului de transport efectuat.

În cazul transportului produselor agricole vegetale obținute după recoltare de la punctele de recoltare la alte spații de depozitare decât cele proprii ale exploatației agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea depozitării sau comercializării, pe o distanță de maximum 70 km de la locul de încărcare, tichetul de cântar nu este necesar, cu condiția ca la bordul vehiculului rutier să fie prezent documentul de transport corespunzător tipului de transport efectuat.

Pentru transportul produselor agricole vegetale obținute după recoltare de la punctele de recoltare la alte spații de depozitare decât cele proprii ale exploatației agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate pe distanțe mai mari de 70 km de la locul de încărcare, este obligatorie prezența documentelor de transport corespunzătoare tipului de transport efectuat și a tichetului de cântar.

Contravenții

Este considerată contravenție transportul rutier fără ca la bordul vehiculului să fie prezentă, în vederea prezentării organelor de control, o copie a contractului încheiat între producătorul agricol și procesator, fiind sancționat cu amendă în cuantum de la 1.000 lei la 2.000 lei, aplicată întreprinderii de transport rutier în cont propriu sau operatorului de transport rutier care efectuează transportul sau, în cazul în care acesta nu este angajat al unei întreprinderi de transport rutier în cont propriu sau al unui operator de transport rutier, conducătorului auto.

Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii sunt efectuate de către personalul cu atribuții de control din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, subordonat Ministerului Transporturilor, precum și de către ofițerii și/sau agenții de poliție din cadrul Poliției Române care au calitatea de polițiști rutieri, în funcție de circumstanțe.