Activitățile interzise pe timp de caniculă

Prefectura Municipiului București a emis lista completă a activităților interzise pe timp de caniculă. Pentru siguranța dumneavoastră, ar fi înțelept să respectați recomandările prefectului Municipiului Bucureşti, Mugur-Mihai Toader.

„În şedinţa extraordinară de ieri, 12 iulie, a CMBSU a fost constituită celula pentru monitorizarea efectelor tipului de risc: temperaturi extreme, cu activitate 24/24. Pentru informaţii suplimentare şi actualizări, vă rugăm să urmăriţi comunicările oficiale şi să accesaţi site-ul Prefecturii Municipiului Bucureşti la adresa: https://b.prefectura.mai.gov.ro/, rubrica Avertizări meteo.

Ne dorim ca toţi cetăţenii să fie în siguranţă şi să treacă cu bine peste această perioadă de caniculă extremă”, a transmis el, sâmbătă, 13 iulie 2024.

Mugur- Mihai Toader
Mugur- Mihai Toader (SURSA FOTO: Facebook, Toader Mugur Mihai)

În prezent, Capitala se află sub Cod Roșu de caniculă. Mercurul din termometre va depăși 40 de grade Celsius până luni, 15 iulie 2024. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Pentru a asigura siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, Prefectura Municipiului Bucureşti face următoarele recomandări. Evident, acestea se aplică în toate zonele României afectate de caniculă în aceste zile:

  • Evitaţi expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11:00-18:00.
  • Evitaţi activităţile fizice intense în aer liber.
  • Evitaţi deplasările la orele de vârf. Dacă este necesar să ieşiţi din case, încercaţi să faceţi acest lucru dimineaţa devreme sau seara târziu.
  • Folosiţi creme de protecţie solară cu un factor de protecţie ridicat pentru a evita arsurile solare.
  • Rămâneţi acasă, la loc răcoros.
  • Hidrataţi-vă corespunzător, consumând cel puţin 2 litri de apă pe zi.
  • Evitaţi băuturile alcoolice, băuturile carbogazoase și băuturile care au mult zahăr.
  • Purtaţi haine lejere, de culoare deschisă, din materiale naturale.
  • Acoperiţi-vă capul cu o pălărie/şapcă.

Nu uitați de aproapele vostru!

Prefectura Municipiului Bucureşti ne sfătuiește să avem grijă de noi înșine, dar și de cei din jurul nostru. De aceea, este recomandat să acordaţi o atenţie deosebită copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu probleme de sănătate în zilele toride de vară.

Verificaţi periodic starea de sănătate a vecinilor dumneavoastră şi a celor apropiaţi, care sunt vulnerabili la temperaturi extreme.

Alimente ideale pentru zilele călduroase

Caise. Caisele sunt o sursă importantă de beta-caroten și vitamine, protejându-ne organismul de razele ultraviolete.

Pepene. Pepenele conține o cantitate mare de apă, ceea ce ne ajută să ne hidratăm.

Struguri. Strugurii congelați sunt o gustare grozavă pe timpul verii.

Ouă fierte. Ouăle fierte, mâncate reci, sunt ideale pentru zilele caniculare, oferind o sursă importantă de proteine.

Mâncăruri picante. Pentru unele persoane, mâncărurile picante sunt de ajutor în zilele caniculare pentru că ele determină organismul să transpire, ceea ce îl ajută să se răcorească mai repede.