Centura de siguranță este foarte importantă pentru protecția șoferilor și pasagerilor în cazul unui accident. Aceasta reduce șansele de rănire cu 90% și posibilitatea de deces cu 50%.

Centura de siguranță este foarte importantă

Totuși, are și altă funcție, mai puțin cunoscută. Mulți nu cunosc importanța unui buton mic și rotund, care joacă un rol vital.

Acest buton rotund are rolul de a bloca centura în cazul unei frânări bruște sau a unui impact. Astfel, blocarea menține corpul nemișcat pentru un moment critic, reducând riscul de rănire severă.

Șoferii și pasagerii trebuie să verifice periodic acest buton

Este important ca șoferii și pasagerii să verifice periodic acest buton. În cazul în care este deteriorat sau nu funcționează corect, întreaga centură trebuie înlocuită.

Cei care nu poartă centura de siguranță expune pasagerii și șoferii la riscuri grave. De asemenea, poate atrage sancțiuni din partea Poliției Rutiere.

Potrivit legii din România, fapta se pedepsește cu două-trei puncte de amendă, echivalentul unei sume cuprinse între 330 și 495 lei.

accident auto rutier
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Anul 2024 a adus o majorare a amenzilor prevăzute de Codul Rutier

Amintim că anul 2024 a adus o majorare a amenzilor prevăzute de Codul Rutier. De la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă a crescut de la 145 lei la 165 lei, o majorare de 20 lei.

Această majorare vine în contextul în care Codul Rutier stabilea valoarea punctului de amendă la 10% din salariul minim brut pe economie. Prevederea a fost valabilă până la finalul anului 2023.

Odată cu 2024, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice prin care s-a stabilit valoarea punctului de amendă la 5% din salariul minim brut pe economie.

Nepurtarea centurii de siguranță se penalizează cu o sancțiune de clasa I

Această măsură a dus la creșterea cu 20 de lei a punctului de amendă, în condițiile în care această valoare fusese înghețată la 145 lei de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

Nepurtarea centurii de siguranță se penalizează cu o sancțiune de clasa I, adică între 2 sau 3 puncte de amendă. Așadar, amenda pe care o riscă șoferii sau pasagerii este între 330 și 495 lei.