Ministrul Energiei a venit cu o serie de recomandări pentru utilizatorii de aparate de aer condiționat. El a explicat care este regula de urmat pentru ca românii să consume energie mai eficient și să nu aibă facturi mari la energie.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, îi sfătuiește pe utilizatorii de aer condiționat să evite setarea aparatelor la temperaturi foarte scăzute. El le-a spus românilor să le utilizeze în mod continuu la temperaturi mai ridicate.
Sebastian Burduja explică ce se petrece cu un aparat care funcționează pentru o perioadă mai lungă la o temperatură constantă și mai ridicată. Acesta consumă mai puțină energie decât un aparat setat la temperaturi foarte joase, care pornește și se oprește frecvent.
De ce e mai eficient să ţii aparatul aer condiționat pornit toată ziua, la o temperatură constantă de 25-26 grade?
Sebastian Burduja a recomandat utilizatorilor de aer condiționat să nu oprească aparatele pe parcursul zilei. Aceștia nu trebuie să le seteze pe temperaturi foarte scăzute în seara târziu, pentru a compensa căldura resimțită la întoarcerea acasă.
El a subliniat că experții sugerează menținerea unei temperaturi constante și mai ridicate. Acesta trebuie să fie în jur de 24 sau 25 de grade Celsius. Această soluție e mai bună decât oprirea și pornirea frecventă a aparatului.
Sfatul lui Sebastian Burduja pentru eficientizarea consumului de energie
Sebastian Burduja a adăugat că acest sfat de a menține o temperatură stabilă este valabil nu doar în România, ci și în alte țări. El e recomandat în ghidurile online despre eficientizarea consumului de energie.
”Am dat o altă recomandare, nu am dat-o eu, o dau experţii: nu opriţi aparatele de aer condiţionat pe parcursul întregii zile şi seara să le daţi pe 16 grade, că ne e foarte cald când ajungem acasă.
E mult mai bine şi mai ieftin şi pentru consumatori să le ţinem la o temperatură constantă, ceva mai ridicată, 24 de grade, poate 25, cât alege fiecare, decât să facă aceste opriri, porniri în mod constant.
E un sfat pe care îl regăsim nu doar în România, ci şi în alte state, dacă dăm o căutare pe internet cum pot să-mi eficientizez consumul, găsim un asemenea sfat”, a afirmat Sebastian Burduja, miercuri seară, la Digi 24.
Cum estimează ministrul impactul asupra facturilor consumatorilor de electricitate
Ministrul a fost întrebat despre cum estimează impactul creșterii consumului asupra facturilor consumatorilor de electricitate. Burduja a menționat că este dificil să facă o estimare precisă. El a explicat că acest lucru depinde în mare măsură de fiecare gospodărie în parte și de nivelul de economii pe care fiecare persoană reușește să le realizeze.
Sebastian Burduja a subliniat că în ultima perioadă, odată cu temperaturile extreme, consumul de energie la nivel național a crescut cu peste o mie de megawați în comparație cu o zi obișnuită de vară. El a explicat că această creștere se datorează în parte și reducerii semnificative a producției de energie din surse eoliene. El a spus că în perioadele foarte călduroase, vântul nu suflă.
Impactul Codului roșu de temperaturi extreme asupra consumului de energie
Ministrul a fost întrebat miercuri seară despre impactul Codului roșu de temperaturi extreme asupra consumului de energie.
El a precizat că acesta a crescut cu peste o mie de megawați. Sebastian Burduja a detaliat că situația este complicată din cauza lipsei de producție din parcurile solare în intervalul serii și a deficitului de energie eoliană în zilele toride.
”Dar sunt mai multe lucruri aici. Pe de o parte, avem intervale de timp care sunt cu mai multe provocări decât altele, cum este acest interval de seară unde ne lipseşte producţia din parcurile solare şi, pe de altă parte, în zilele foarte călduroase nu bate vântul şi atunci ne-a lipsit şi energia eoliană.
Dacă într-o zi de anul trecut, cu ceva vânt, aveam undeva la 1.200, poate chiar 1.700 de megawaţi din energie eoliană, în aceste zile am avut 367, iată situaţia operativă din 17 iulie. Deci vă daţi seama, un deficit de 1.300 – 1.400 de megawaţi”, a afirmat Sebastian Burduja, la Digi 24, miercuri seară.