Închiderea balconului fără autorizație. Cât de mari sunt amenzile

Închiderea balconului fără autorizație. Unii locatari aleg să își închidă balconul pentru a economisi energie sau pentru a mări spațiul util al locuinței lor.

Fără o autorizație, închiderea balconului este ilegală. Amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei, iar în unele cazuri se poate decide chiar și închisoarea, în funcție de gravitatea și complexitatea situației.

Conform Legii nr. 50/1991, închiderea balconului necesită o autorizație prealabilă de la primărie.

Motivul este unul simplu: amenajarea ilegală a unui apartament poate afecta structura blocului și poate crea probleme pe termen lung. Astfel, cei care doresc să închidă balconul trebuie să depună o solicitare la Biroul de Avize și Acord Unic din Primărie.

balcon, apartament
SURSA FOTO: Dreamstime

Această cerere trebuie însoțită de acordul scris al asociației de proprietari și de o documentație tehnică elaborată de un proiectant autorizat.

Închiderea balconului fără autorizație. În orașele mari, românii trebuie să fie conștienți că șansele de a realiza astfel de modificări sunt minime, deoarece primăriile respectă reguli stricte privind aspectul fațadei blocului. Astfel, dorința de a închide balconul poate fi respinsă imediat, în conformitate cu legislația în vigoare.

Urmează ca experții în urbanism să efectueze o inspecție a balconului pentru a evalua eventualele modificări față de proiectul inițial al clădirii. Proprietarul imobilului are obligația legală de a notifica Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la începerea lucrărilor.

Pedepse pentru încălcarea legii 50/1991. Cine poate face închisoare?

Conform Legii nr. 50/1991, autorizația obținută pentru închiderea balconului este valabilă pentru câteva luni, în funcție de complexitatea lucrărilor.

Proprietarii de garsoniere sau apartamente care închid balconul fără autorizație se expun unei amenzi de până la 100.000 de lei, cu o amendă minimă de 1.000 de lei.

În situații extreme, absența unei autorizații de la Primărie pentru închiderea balconului poate conduce chiar la pedeapsa cu închisoarea, însă aceasta se aplică doar în cazul în care imobilul în cauză este un monument istoric sau se află într-o zonă protejată prin lege.

Pedeapsa cu închisoarea poate varia între trei luni și un an.

Închiderea balconului fără autorizație. În 2021, o femeie din Sibiu a decis să încalce toate aceste reguli și să închidă balconul apartamentului ei.

În luna octombrie, Poliția Locală a primit o sesizare cu privire la lucrările de închidere a terasei apartamentului situat pe strada Calea Șurii Mici. Agenții din cadrul Biroului Disciplina în Construcții au efectuat un control în teren în urma sesizării.

Poliția Locală a aplicat o amendă în valoare de 1500 de lei pentru nerespectarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcție, specific pentru execuția lucrărilor fără autorizație.

Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu, a declarat că cetățeanul respectiv a obținut ulterior autorizația necesară pentru aceste lucrări.