Ce trebuie să faci dacă îți pierzi actele de identitate în străinătate

Titlul de călătorie, un document emis de ambasadele și consulatele României, asigură o cale sigură de întoarcere în țară pentru cei care și-au pierdut sau le-au fost furate buletinul și/sau paşaportul.

Dacă un cetățean român își pierde sau îi sunt sustrase actele de identitate în timpul șederii în străinătate, acesta poate solicita eliberarea unui titlu de călătorie de la ambasadele sau consulatele României.

Acest document este destinat exclusiv pentru reîntoarcerea persoanei în țară, potrivit LegalBadger.

Titlul de călătorie are o valabilitate limitată, care nu poate depăși 30 de zile. Acest interval este considerat suficient pentru ca titularul să se întoarcă în România și să inițieze procedurile necesare pentru obținerea unor noi documente de identitate.

pasaport, calatorie, aeroport
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum obții un titlu de călătorie?

Pentru a obține un titlu de călătorie, solicitantul trebuie să se prezinte la misiunea diplomatică sau oficiul consular român din țara în care se află și să depună o cerere completată și semnată.

Dacă pașaportul anterior a fost furat sau pierdut, este necesar să se prezinte un certificat emis de poliția locală care să ateste raportarea incidentului, precum și o declarație personală privind circumstanțele pierderii documentului.

După întoarcerea în țară, titularul titlului de călătorie trebuie să demareze procedurile pentru obținerea unui nou pașaport simplu electronic, pentru a putea călători din nou în străinătate.

La momentul depunerii cererii pentru noul pașaport, solicitantul trebuie să predea titlul de călătorie expirat autorităților competente.

Pentru copiii născuți în străinătate care au cel puțin un părinte cetățean român, se poate elibera un titlu de călătorie special. Acest document permite intrarea copilului în România, însă pentru călătorii ulterioare în afara țării, este necesară transcrierea nașterii în registrele de stare civilă românești și obținerea unui pașaport propriu.

Documentul obligatoriu pentru românii cu copii

În altă ordine de idei, amintim că românii care doresc să plece în vacanțe, în special cei care aleg destinații internaționale, trebuie să fie conștienți de documentele necesare atunci când călătoresc cu copii. Fără aceste documente, copilul nu va putea părăsi România.

Recent, Direcția Generală de Pașapoarte a oferit informații esențiale pentru obținerea pașaportului, un document crucial pentru minorii care doresc să călătorească în străinătate.

Pentru a organiza eficient vacanțele în afaceri, cetățenii români trebuie să se asigure din timp că atât documentele personale de călătorie, cât și cele ale minorilor sunt valabile.

Cetățenii români minori nu sunt autorizați să călătorească în afaceri doar cu certificatul de naștere. Mai multe puteți citi aici.