Reguli ITP 2024. Este interzis să faci asta la inspecția tehnică periodică a vehiculelor

ITP

SURSA FOTO: Dreamstime

Mașinile pe care românii le conduc pe drumurile publice trebuie să treacă de inspecția tehnică periodică, aceasta fiind efectuată la stații speciale pentru inspecții. Printre inginerii care se ocupă de așa ceva se află și cei care primesc mită de la cei cu mașini cu probleme pentru a trece de această inspecție. Un astfel de caz a avut loc recent în Vâlcea.

Inginer auto acuzat de mită la o stație ITP

Miercuri, procurorii și polițiștii Anticorupție din Vâlcea au efectuat percheziții la o stație de Inspecție Tehnică Periodică (ITP) din Horezu și la domiciliul inginerului auto asociat cu aceasta.

Acțiunea face parte dintr-o anchetă care vizează acuzații de luare și dare de mită, conform informațiilor furnizate de Parchetul Vâlcea.

Inginerul auto este suspectat că, timp de mai multe luni, a pretins și a primit sume de bani în schimbul falsificării certificatelor de inspecție tehnică pentru diverse vehicule cu deficiențe tehnice.

Potrivit anchetatorilor, în perioada aprilie – iunie 2024, inginerul ar fi solicitat între 50 și 200 de lei de la proprietarii de autovehicule care doreau să-și efectueze verificările tehnice periodice.

SURSA FOTO: Dreamstime

Practici ilegale

În cadrul acestei scheme, inginerul ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, consemnând în mod necorespunzător adevărul în certificatele de inspecție tehnică. Astfel, el ar fi declarat că nu a identificat nereguli la vehiculele inspectate, deși acestea aveau deficiențe.

Pe lângă perchezițiile efectuate, procurorii au ridicat documente de la diverse instituții publice din județ, în cadrul aceleași investigații.

Aceste acțiuni subliniază angajamentul autorităților de a combate corupția și de a asigura respectarea legislației în domeniul inspecției tehnice a vehiculelor.

„În fapt, ca urmare a cercetărilor efectuate în cauză, în perioada aprilie – iunie 2024, în cadrul aceleiaşi rezoluţii infracţionale, un inginer autovehicule rutiere din cadrul unei staţii ITP Horezu a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 50 şi 200 de lei sau a acceptat promisiunea unor astfel de foloase de la posesorii autovehiculelor care solicitau verificarea tehnică periodică, fie pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu în sensul constatării respectării cerinţelor tehnice specifice reglementate la art. 1 alin.( 2) din OG 81/2000, modificată prin Legea nr. 260/2017, fie pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu cu privire la efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor rutiere, consemnând în mod necorespunzător adevărului în certificatele de inspecţie tehnică faptul că, în urma verificărilor, nu a depistat nereguli”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

SURSA FOTO: Dreamstime

ITP este obligatoriu în România

Toate autovehiculele înmatriculate în România sunt obligate să treacă prin inspecția tehnică periodică.

Frecvența inspecției tehnice depinde de tipul vehiculului:

  • Pentru autoturismele noi: Prima inspecție se efectuează după 3 ani de la data înmatriculării, iar ulterior la fiecare 2 ani.
  • Pentru vehiculele mai vechi de 12 ani: Inspecția se efectuează anual.
  • Pentru autovehiculele comerciale: Inspecțiile pot avea termene diferite în funcție de utilizarea și categoria vehiculului.