Valabilitate ITP 2024
Un ITP făcut la București nu este diferit de cel din țară. Regulile sunt aceleași în fiecare județ. Iată ce se verifică la ITP și cât costă, conform EV market. Iată ce se verifică la ITP București:
- verificarea luminilor;
- verificarea seriei șasiu și motor;
- verificare noxe;
- verificarea jocului articulațiilor: pivoți, amortizoare, bucșe,
- verificarea frânelor (discurile și plăcuțele au suficient material de frecare);
- direcţie
- verificare estetică (parbriz, rugină, cauciucuri, culoare etc.)
Parbriz: fără fisuri sau fisuri
Anvelope: să corespundă ca mărime cu cele din cartea de identitate a vehiculului
Rugină: nu trebuie să existe rugină pe aripi, uși, praguri
Trusa obligatorie: set triunghiuri reflectorizante, stingător, trusă de prim ajutor și vestă reflectorizantă
Cu parbrizul crăpat sau cauciucuri de alte dimensiuni, nu treceți de ITP. În cazul în care la ITP București se constată deficiențe majore, proprietarul este obligat să le remedieze în termen de 30 de zile. Cu deficiențe minore, o mașină primește ITP.
Documente necesare ITP 2024
Actul de identitate al autoturismului (CIV) în original sau copie dacă mașina este închiriată;
Certificatul de înmatriculare (înmatriculare auto) în original;
Actul de identitate al persoanei care se prezinta la ITP;
RCA al vehiculului, în perioada de valabilitate.
Multe servicii nu cer RCA, dar e bine să îl ai.
ITP Bucureşti preţ 2024
Prețul pentru ITP variază în funcție de serviciu și poate fi între 120 lei și 200 lei. ITP-ul costă 120 de lei pentru mașini, 150 de lei pentru mașini 4×4/dube mici și 200 de lei (dube mari) în funcție de serviciu.
Unele firme cer tarif diferențiat, în funcție de motor: benzină, diesel sau GPL. Nu este obligatoriu ca proprietarul mașinii să se prezinte la ITP, poate merge un prieten.
Amenda a expirat în 2024
Șoferii prinși în trafic cu Inspecția Tehnică Periodică expirată vor fi amendați, iar polițiștii vor ridica numărul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare ale autoturismului.
Certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către Poliția Rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului. Înmatricularea rămâne valabilă, dar vehiculul nu mai poate fi folosit până la remedierea motivului suspendării. Suspendarea înmatriculării încetează automat când motivul pentru care a fost decisă este remediat.
Un șofer care conduce un autoturism al cărui ITP a expirat riscă atât o amendă pentru că nu deține un ITP valabil (amenda este între 1.305 și 2.900 lei), cât și una pentru conducerea în timp ce înmatricularea este suspendată, valoarea totală a amenzii putând ajunge la 5.800 lei. RAR România lucrează cu instituții din Europa de Vest pentru ca mașinile second-hand casate în alte țări să nu mai fie puse în circulație în România.