Tot ce trebuie să știi despre ITP: Obligații, intervale și sancțiuni
Legea rutieră impune ca toate vehiculele să fie inspectate periodic din punct de vedere tehnic pentru a putea circula legal pe drumurile publice. Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este o verificare obligatorie care trebuie efectuată în stații autorizate de Registrul Auto Român (RAR).
Respectarea intervalelor de efectuare a Inspecției Tehnice Periodice este esențială pentru a asigura siguranța rutieră și pentru a evita sancțiunile drastice prevăzute de lege. Șoferii trebuie să știe să efectueze ITP-ul în termen pentru a nu se trezi cu certificatul de înmatriculare suspendat și cu amenzi considerabile.
Care sunt intervalele pentru Inspecția Tehnică Periodică
ITP-ul trebuie efectuat la intervale regulate, care variază în funcție de anul de fabricație al vehiculului și de destinația acestuia:
- Mașinile noi: prima inspecție după 3 ani de la data primei înmatriculări.
- Autovehicule cu cel mult 8 locuri și o vechime de până la 12 ani: la fiecare 2 ani.
- Motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri: la fiecare 2 ani.
- Autovehicule cu cel mult 8 locuri și o vechime de peste 12 ani: anual.
- Autovehicule de transport marfă: anual.
- Vehicule de transport persoane în regim de taxi și autovehicule cu peste 8 locuri: la fiecare 6 luni.
ITP-ul poate fi realizat oricând, chiar și înainte de expirarea termenului anterior. În cazul în care inspecția se face mai devreme, perioada de valabilitate va fi cea stabilită prin lege, iar valabilitatea anterioară se va pierde.
Dacă inspecția este efectuată după expirarea termenului, vehiculul trebuie adus pe platformă la stația ITP, deoarece nu mai are dreptul legal de a circula pe drumurile publice.
Sancțiuni pentru ITP expirat
Conducerea unui vehicul cu ITP expirat atrage după sine sancțiuni severe:
- Suspendarea certificatului de înmatriculare: În momentul expirării ITP-ului, înmatricularea vehiculului este suspendată automat.
- Amenzi: Conducerea unui autoturism fără inspecție valabilă și cu certificatul de înmatriculare suspendat atrage două amenzi. Acestea însumează între 29 și 40 de puncte de amendă, adică între 4.785 lei și 6.600 lei.
- Reținerea talonului și plăcuțelor de înmatriculare: Poliția rutieră va reține talonul și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului până la efectuarea unei noi inspecții tehnice și reînmatricularea acestuia.