E interzis pentru chiriași și proprietarii de apartamente! Lege pentru românii care stau la bloc

blocuri

SURSA FOTO: Dreamstime

Reguli la bloc 2024. Potrivit legii, dacă faci aceste lucruri, riști să fii sancționat cu o amendă uriașă. Iată la ce anume trebuie să fiți foarte atenți, mai exact.

Ce amendă riști dacă dai cu ciocanul sau cu bormașina în apartament

Reguli la bloc 2024. Locuirea într-un bloc presupune respectarea unui set divers de reguli, uneori mai multe decât ne-am fi așteptat inițial. Pe lângă respectarea cu strictețe a programului de liniște, pentru a evita amenzi costisitoare, există și alte reguli esențiale pe care trebuie să le avem în vedere.

Așadar, cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că dacă folosesc ciocanul sau bormașina, riscă amenzi uriașe.

Reguli la bloc 2024. Atunci când locuiți la bloc și doriți să faceți modificări, este important să fiți conștienți de anumite aspecte legale. Potrivit legii, proprietarii trebuie să obțină autorizații de construcție în anumite situații. În special atunci când intervin în structura de rezistență a clădirii sau în aspectul arhitectural. Fără aceste autorizații și avize necesare, lucrările nu pot fi realizate.

Un alt aspect crucial, care poate atrage amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, este obligația de a efectua lucrările de reparații, întreținere sau înlocuire a elementelor de construcție care țin de propriile locuințe, astfel încât să nu afecteze sau să aducă prejudicii celorlalți proprietari.

Nerespectarea acestei prevederi este sancționată conform legii.

Blocuri, apartamente / SURSA FOTO: Dreamstime

Legea Asociațiilor de proprietari va fi modificată

Amintim că o propunere legislativă înregistrată la Senat vizează reglementarea modalității prin care asociațiile de proprietari ar putea convoca adunările generale folosind mijloace electronice. De asemenea, proiectul de lege se concentrează și pe transmiterea hotărârilor prin intermediul tehnologiei electronice. Astfel, asigură că deciziile ajung la toți locuitorii din blocul respectiv.

Modificările propuse în proiectul de lege pentru revizuirea Legii 196/2018, referitoare la constituirea, structura și gestionarea asociațiilor de proprietari și administrația condominiilor, reprezintă un pas semnificativ către modernizarea și optimizarea procedurilor de convocare și desfășurare a adunărilor generale în cadrul asociațiilor de proprietari.

Conform inițiativei legislative, propunerea de a permite comunicarea electronică a convocărilor urmărește să faciliteze accesul membrilor la informații și decizii esențiale care îi privesc. Distribuirea hotărârilor prin mijloace electronice completează și actualizează procesul de înregistrare și transmitere a acestora. Astfel, asigură accesibilitatea informațiilor și pentru cei care optează pentru modalități digitale de comunicare.

Potrivit propunerii, hotărârile adunărilor generale pot fi validate, fără a se ține cont de prezența unui număr minim de membri, prin votul majorității acestora, cu condiția ca toți membrii asociației să fie notificați în prealabil cu privire la ședință. Mai multe puteți citi aici.