Regulile privind buna-vecinătate la bloc
Regulile privind buna-vecinătate la bloc. Care este greșeala obișnuită pe care o fac majoritatea românilor care locuiesc la bloc? Conform legii nr.196/2018, persoanele care locuiesc la bloc și refuză accesul administratorului asociației de locatari se expun riscului de a fi sancționate cu amenzi ce ajung până la 3.000 de lei.
Această lege a fost adoptată în 2018 și poate fi aplicată în anumite circumstanțe. De exemplu, administratorul blocului poate să intre în apartamentul tău, atunci când apa este lăsată deschisă la robinet. Această măsură este considerată necesară, având în vedere că o astfel de neglijență ar putea provoca inundații în celelalte apartamente, dacă nu este remediată.
De asemenea, administratorul blocului poate să intre în locuința ta în cazul unei petreceri prea zgomotoase pentru a soluționa rapid problema care deranjează vecinii. În plus, dacă locuința necesită reparații, administratorul blocului are dreptul să intre în apartament. În astfel de situații, de obicei se emite un preaviz.
Dacă te-ai gândit vreodată să îi refuzi accesul în locuința ta, ar trebui să reconsideri deoarece poți fi sancționat cu amendă. Sancțiunile contravenționale variază între 500 de lei – 3.000 de lei.
Ce poți face dacă ai inundație în casă din cauza vecinului?
Adesea, evenimentele neplăcute apar în momente neașteptate. Un exemplu comun este acela în care te trezești să fii inundat de vecinul tău sau, la rândul tău, să inunzi locuința celui de sub tine. Astfel de incidente au tendința să apară atunci când apartamentele sunt situate pe aceeași coloană. Pentru a gestiona rapid astfel de situații neplăcute, o soluție practică este să închei o poliță de asigurare care să acopere și inundațiile.
În conținutul ei, este esențial să fie clar specificate și clauzele referitoare la inundații. În cazul în care dispui de o astfel de poliță de asigurare și vecinii tăi sunt înțelegători, conflictul poate fi rezolvat pe cale amiabilă, fără a escalada la un scandal de proporții. În cazul în care ești victima inundației, primul pas este să identifici sursa și să oprești fluxul de apă. Apoi, este important să afli cine poartă responsabilitatea și să evaluezi pagubele materiale.
Este recomandat să faci fotografii la fața locului pentru a asigura o evaluare cât mai precisă a pagubei. Pozele pot constitui dovezi concludente în procesul de recuperare a daunelor.
Ce faci dacă n-ai poliță de asigurare?
În cazul în care nu ai o poliță de asigurare, situația devine mai complexă. Primul pas este să informezi asociația de proprietari. Ea va fi responsabilă pentru întocmirea unui proces verbal în care se vor evidenția toate pagubele constatate.
După ce procesul verbal este semnat de toți cei implicați, următorul pas este să contactezi o firmă de evaluare care să estimeze valoarea daunelor. În cazul în care vecinul tău refuză să-ți acopere daunele, singura opțiune este să-l acționezi în instanță. În situația în care vecinul își recunoaște responsabilitatea, este necesar să întocmească o declarație în scris pe care să o semnați amândoi. Poți solicita despăgubiri din fondul de reparații al asociației de proprietari.