Reguli la bloc 2024! Montarea repartitoarelor, obligatorie din 31 decembrie 2024
Reguli la bloc 2024. Românii care stau la bloc au primit o nouă amânare în ceea ce privește instalarea repartitoarelor. Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege care extinde termenul pentru montarea acestora până la 31 decembrie 2024, însă experții avertizează că această decizie ar putea duce la haos.
Există o dezbatere intensă în societate în legătură cu repartitoarele de căldură, care devin obligatorii an de an, generând opinii împărțite, atât în favoarea lor, cât și împotrivă. Sunt repartitoarele de căldură o necesitate absolută pentru reducerea facturilor la încălzire?
Aceste întrebări sunt adresate lui Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, în cadrul unei emisiuni televizate.
„Statul ar trebui să ne ofere soluții și să aplice soluții care să-l învețe pe om să fie cinstit, mai ales cu vecinul lui, mai ales în comunitatea din blocuri, pentru că a ne fura între noi unii pe alții înseamnă a ne distruge în timp, afirmă Radu Opaina. Cei care se încălzesc improvizat cu aragazul sau cu energie electrică fac igrasie, condens, mucegai.
Apartamentele arată groaznic. Costurile care vor apărea într-un moment al vieții de la bloc ne vor pune la pământ. Dacă vor să și refacă clădirea sau să și mai repare clădirea pentru că a fost distrusă de acele repartitoare.
Deci sunt fenomene care, vă spun eu, mă îngrozesc. Uitându mă la ele, văzând oamenii pasivi cum stau și tolerează autodistrugerea pentru că este o autodistrugere în timp. Și statul, pur și simplu, încurajează hoția”, a precizat Radu Opaina pentru RTV.
Asociația de proprietari poate interzice repartitoarele
Radu Opaina susține că, în mod paradoxal, asociațiile de proprietari au dreptul legal de a interzice repartitoarele.
„Categoric, da. Pentru asociația de proprietari, dacă citim legea, are rolul principal să protejeze clădirea și interesele proprietarilor.
Văzând că repartitorul ăsta intră în bloc și creează probleme pe care le am discutat anterior la ei, au dreptul mai ales obligația să ia măsură de a le stopa.
Este o măsură preventivă clară pentru a mă proteja pe mine și pe vecini, și clădirea, și proprietatea și tot ce ține de bunul mers al vieții noastre, cu căldura și cu pereții și cu tot. Interzicem și la revedere. S-a terminat”, a precizat Radu Opaina pentru RTV.
Dumitru Chisăliță, liderul Asociației Energia Inteligentă, a adus în discuție extinderea termenului pentru montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură până la finalul acestui an, dar și importanța lor în ceea ce privește măsurarea și facturarea corectă a energiei termice în sistemele centralizate de încălzire.
„Trebuie să plecăm de la două elemente importante. În primul rând, este foarte importat să măsurăm ceea ce consumăm. Ori de câte ori nu măsurăm ceea ce consumăm, există posibilitatea, planează acea situație că, de fapt, am fost înșelați, că nu este ceva corect. Este absolut normal, corect ca ceea ce consumăm să fie măsurat.
Acum, având în vedere sistemele de termoficare construite în România, niște sisteme care sunt dezvoltate pe verticală, țevi de aducțiune a energie termice care trec dintr-un apartament în altul pe verticală, modalitatea de a măsura energia termică este destul de redusă”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Dumitru Chisăliță explică de ce repartitoarele sunt o soluție de compromis
Repartitoarele reprezintă o soluție necesară pentru gestionarea sistemului termic moștenit, spune el.
„Nu am aceeași variantă pe care aș avea-o dacă aș avea o coloană de tur, pe hol, iar din această coloană mi-ar intra în fiecare apartament, așa cum se întâmplă cu gazul natural sau cu apa, câte un racord care să fie conectat la un sistem de măsurare performant încât oamenii să știe ce consumă.
Avem această metodă a repartitoarelor care reprezintă o soluție de compromis pentru acest sistem vertical. În momentul în care nu faci această măsurătoare, există oricând șansa ca tu să plătești energia vecinilor.
Ori, din acest punct de vedere, cred că este important ca nou să plătim ceea ce consumăm, iar elementele care se vehiculează, cum că aceste repartitoare viciază cantitatea de energie termică, nu sunt adevărate. (…)
Nu este cel mai bun sistem de măsurare, nu este sistemul perfect, este ceea ce putem să folosim în cazul acestor tipuri de construcții, de sisteme pe care le-am moștenit dinainte de 1989”, a precizat Dumitru Chisăliță.
Românii vor primi 750 de lei pentru repartitoarele de căldură înainte de Paște
La sfârșitul anului precedent, președintele Klaus Iohannis a dat undă verde unei legi care vizează implementarea unor măsuri pentru furnizarea unui sprijin temporar în 2024 pentru compensarea costurilor legate de achiziția și instalarea unor sisteme tehnice destinate măsurării consumului individual de energie termică. Suportul financiar acordat va ajunge până la maximum 750 de lei pe locuință sau gospodărie considerată vulnerabilă.
Începând cu data de 15 aprilie 2024, românii cu venituri modeste vor putea beneficia de subvenții pentru instalarea repartitoarelor. Această inițiativă vine în ajutorul familiilor cu resurse financiare limitate, oferindu-le oportunitatea de a profita de beneficiile aduse de tehnologia repartitoarelor.
Această subvenție va fi destinată exclusiv următoarelor categorii de români:
1. Pensionari cu vârsta de 60 de ani și peste, având venituri lunare de până la 2.000 lei.
2. Pensionari cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu aceeași limită de venit de până la 2.000 lei lunar.
3. Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, având venituri proprii lunare sub pragul de 2.000 lei.
4. Familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010.
5. Familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor social, în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.