În cazul unei despărțiri, mulți oameni se întreabă ce se întâmplă cu locuința pe care o împart cu fostul partener. Este important de știut că, indiferent dacă ești proprietar sau nu, legea îți garantează protecție. Nu te poate da afară din casă fără o decizie judecătorească, iar poliția nu poate interveni în astfel de situații.

Astfel, procesul de evacuare este reglementat printr-o procedură legală ce necesită pași specifici, care pot dura câteva luni până la finalizare.

Nu te poate da afară din casă fără o decizie judecătorească

Atunci când o relație se încheie și persoanele implicate nu mai ajung la un acord, una dintre cele mai frecvente dileme este legată de cine rămâne în locuință.

Ana Maria Udriște, avocat de profesie, a detaliat într-un video postat pe TikTok ce se întâmplă atunci când cineva vrea să-și evacueze fostul partener din casă.

cearta cuplu
SURSA FOTO: Dreamstime

Conform legislației, indiferent dacă persoana respectivă este proprietar sau nu, nu are dreptul să-l dea afară pe fostul partener fără o decizie judecătorească.

„Locuiești cu iubitul sau cu iubita, vrei să-l dai afară din casă, iar el nu vrea să plece sau viceversa.

Ar trebui să știi că nu poți să-i zici de mâine să plece din casă pentru că vii cu Poliția. Dacă vrei să-l dai afară, trebuie să-l dai în judecată”, explică Ana Maria Udriște.

Pașii legali pentru a solicita evacuarea fostului partener

Înainte de a iniția o procedură de evacuare, legea recomandă o abordare amiabilă, care presupune ajungerea la un consens între cei doi. Totuși, dacă acest lucru nu este posibil, legea prevede un demers formal.

„Mai întâi, îi trimiți o notificare prin poștă, cu confirmare de primire sau executor judecătoresc. Dacă nu îți răspunde în 5 zile de când o primește, abia atunci poți să-l dai în judecată, pe o procedură specială, cea de evacuare care se judecă de urgență.

Câteodată, durează chiar și câteva luni, depinde cât de aglomerată este instanța”, a precizat avocatul.

Această procedură poate dura câteva luni, în funcție de aglomerarea instanțelor, iar pentru a putea efectiv să-l dai afară pe fostul partener, este necesară o hotărâre judecătorească executorie.

După pronunțarea acesteia, solicitantul trebuie să apeleze la executori judecătorești pentru punerea în aplicare a hotărârii.

Ce drepturi ai dacă nu ești proprietar al locuinței

Un aspect esențial care trebuie subliniat este că legea protejează în mod special persoanele care nu sunt proprietari ai locuinței. Dacă nu ai niciun drept de proprietate asupra imobilului, nu poți fi evacuat, indiferent de circumstanțele financiare.

Chiar dacă nu ai bani pentru chirie, legea îți garantează dreptul de a rămâne în locuință până când instanța hotărăște altceva.

Astfel, indiferent de statutul tău financiar sau de natura relației cu fostul partener, legea te protejează de o evacuare intempestivă.