Reguli la bloc 2024. Președintele asociației de proprietari are interzis

bloc

SURSA FOTO: Dreamstime

Reguli la bloc 2024. Nimeni nu poate să-ți ceară acești bani vreodată, nici măcar președintele asociației de proprietari, e lege! Ce drepturi au românii care stau la bloc?

Reguli la bloc 2024. Banii pe care nu-i poate cere vreodată președintele asociației de proprietari

Reguli la bloc 2024. Locuitorii blocurilor din România trebuie să fie conștienți că președintele asociației de proprietari trebuie să respecte anumite reguli conforme legii în vigoare. Mai precis, persoana care deține această poziție nu poate îndeplini și alte funcții. Potrivit legislației privind asociațiile de proprietari din România, există incompatibilități cu privire la preluarea unor atribuții sau funcții suplimentare. Concret, cel care ocupă funcția de președinte al asociației de proprietari nu poate deține și rolul de cenzor.

O asociație de proprietari este constituită dintr-o adunare generală, formată din membrii asociației, un comitet executiv, președintele asociației, un cenzor sau o comisie de cenzori și un administrator de bloc. Numărul membrilor comitetului executiv nu poate depăși patru. Președintele și, implicit, membrii comitetului executiv, nu pot deține și funcția de cenzor sau de membru al comisiei de cenzori. Comitetul executiv este constituit din președintele asociației și un număr par de membri, cu un maxim de patru, astfel încât totalul membrilor comitetului executiv să nu depășească cinci.

„Comitetul executiv este format din președintele asociației și un număr par de membri, nu mai mare de patru, astfel încât numărul membrilor comitetului executiv nu poate fi mai mare de cinci”, se arată în legea asociaților de proprietari.

Ce prevede legea nr. 196/2018?

În plus, este interzis ca administratorul unui bloc și membrii familiei sale să facă parte din comitetul executiv. Această regulă este valabilă chiar și atunci când aceste persoane sunt proprietari ai unei locuințe în același imobil. De asemenea, președintele asociației nu are permisiunea de a ocupa și poziția de administrator de bloc. Există totuși o excepție în cazul asociațiilor cu un număr maxim de zece apartamente. În aceste situații, președintele asociației poate îndeplini și rolul de administrator. În acest context, comitetul executiv poate să nu fie format.

„Administratorul, reprezentantul/reprezentanții administratorului, soțul/soția, ascendenții, descendenții săi, precum și cenzorul sau membrii comisiei de cenzori, chiar dacă sunt proprietari, nu pot fi membri ai comitetului executiv al asociației de proprietari.

La asociațiile de proprietari din condominiile care cuprind maximum 10 unități de proprietate imobiliară, dacă adunarea generală hotărăște în acest sens, președintele asociației de proprietari poate îndeplini și funcția de administrator. Se constituie următoarele organe: a) adunarea generală; b) președintele; c) cenzorul”, ne arată legea nr. 196/2018.