Devine interzis în România după vârsta de 47 de ani. Guvernul schimbă legea definitiv

romania, steag, oameni

SURSA FOTO: Unplash

Guvernul a aprobat o serie de modificări la legislaţia pentru asistenţi maternali. Condiţiile pentru cei care doresc să facă această activitate au fost înăsprite, a anunţat, joi, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero.

Condițiile s-au înăsprit pentru cei care vor să fie asistenți maternali

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero a declarat într-o conferință de presă la Palatul Victoria că astăzi, 1 august 2024, a fost aprobată ordonanța de Guvern referitoare la condițiile de obținere a atestatului, procedura de atestare și statutul de asistenți maternali.

Ea a explicat că, după 21 de ani, s-au introdus modificări semnificative ca urmare a controalelor efectuate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a sesizărilor primite la telefonul de urgență 119 și a unor controale neanunțate realizate de ea și echipa de la Ministerul Familiei.

Intotero a subliniat că aceste măsuri au condus la înăsprirea condițiilor pentru ca persoanele care doresc să devină asistenți maternali să beneficieze de o pregătire prealabilă și că testarea va fi efectuată de specialiști din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență și Protecție a Copilului, doar de specialiști angajați ai statului, spre deosebire de trecut, când evaluarea și atestarea erau realizate în mare parte de firme private.

Vârsta maximă este de 47 de ani

Ea a adăugat că în sistemul de protecţie specială pot fi daţi acestor asistenţi maternali în grijă maximum doi copii, cu excepţii acolo unde sunt mai mulţi fraţi.

„O altă prevedere – pensionarea. Conform Codului muncii, până acum, cei care muncesc în acest sistem puteau să solicite să aibă copii în grijă chiar şi după vârsta de pensionare. Desigur, vor fi excepţii, situaţiile tranzitorii pentru copii, tinerii care se află în momentul de faţă în grija acestor asistenţi maternali pentru a nu trece prin alte traume.

Alte prevederi – vârsta minimă de 18 ani între asistentul maternal şi tânărul pe care îl are în îngrijire şi maxim de 47 de ani, adică la 47 de ani este vârsta maximă când un asistent maternal poate lua în grijă un copil de câteva zile astfel încât la împlinirea vârstei de pensionare acest copil deja să aibă împlinită vârsta de 18 ani şi să nu fie nevoit să treacă prin alte traume”, a explicat Natalia Intotero.

Ministrul Familiei a menţionat că au fost introduse condiţii privind localizarea locuinţei asistentului maternal, adică acesta trebuie să stea în zone unde să fie acces la sistem de învăţământ, în apropiere să fie cel puţin un dispensar medical, să beneficieze de infrastructură, apă, canalizare şi de condiţiile normale prevăzute de lege în spaţiul de locuire.

Intotero a completat că evaluarea va fi efectuată de o echipă a Direcțiilor Generale de Asistență și Protecție a Copilului (DGASPC). Ea a menționat că aceștia vor beneficia de perfecționare la fiecare doi ani și vor fi reevaluați periodic. De asemenea, după obținerea atestatului, asistentul maternal va trebui să urmeze 32 de ore de cursuri de pregătire anual. În plus, înainte de obținerea atestatului, asistentul maternal are obligația de a parcurge 50 de ore de pregătire, dintre care 30 de ore sunt dedicate părții teoretice și 20 de ore părții practice.