Profesorii pot interzice accesul în școală elevilor îmbrăcați necorespunzător
Începând din această toamnă, profesorii nu vor mai fi obligați să permită accesul la școală elevilor care poartă fuste scurte, decolteuri adânci sau pantaloni rupți.
În noul an școlar, elevii care vin îmbrăcați necorespunzător pot fi excluși de la ore. Totodată, elevii și părinții vor avea dreptul să solicite explicații privind notele acordate, iar directorii de școli vor putea raporta cazurile de absenteism la Protecția Copilului.
După ce timp de mulți ani regulamentele școlare au permis elevilor să se prezinte la ore îmbrăcați necorespunzător, din această toamnă, elevii care poartă pantaloni rupți, bluze decoltate care lasă buricul la vedere, gene false, unghii false, piercing-uri sau tatuaje, ar putea fi refuzați la intrarea în școală.
În plus, un proiect de lege depus la Senat propune ca școlile să aibă posibilitatea de a impune uniforma școlară obligatorie, cu condiția ca aceasta să fie oferită gratuit elevilor.
Elevii și părinții vor putea cere explicații pentru notele primite
De asemenea, o nouă regulă va permite elevilor și părinților să solicite profesorilor explicații pentru notele acordate. Această decizie a generat însă controverse și discuții în rândul cadrelor didactice.
„Profesorul simte că e specialist, că a făcut niște cursuri, și e greu să accepte din partea unui nespecialist o poziție.
Dacă părintele vine și zice ”Așa-mi place că așa vreau eu”, e ca și cum m-aș duce la un arhitect și i-aș zice că nu-mi place că a pus grinda asta aici. Și el îți spune că se justifică, iar tu rămâi la ”dar mie nu-mi place!”, a declarat prof. univ. Ovidiu Pânișoară, mentor în științele educației, pentru ProTV.
Schimbări în structura examenelor naționale
Amintim că începând cu anul 2025, structura examenelor naționale va include zile libere între probele de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, o măsură menită să reducă stresul și să îmbunătățească performanțele elevilor la aceste examene cruciale.
Decizia a fost adoptată în urma propunerilor și feedback-ului primit de la public, elevi, profesori și părinți.
Prin implementarea acestei măsuri, Ministerul Educației răspunde îngrijorărilor legate de impactul emoțional și fizic al examenelor naționale asupra tinerilor.
Se urmărește ca pauzele dintre probe să ofere elevilor posibilitatea de a se odihni și de a se pregăti mai eficient pentru următoarele examene.
Potrivit anunțului făcut de ministrul Educțaiei, Ligia Deca, în cadrul Evaluării Naționale din 2025, elevii vor avea o zi liberă între fiecare probă. Mai multe puteți citi aici.