OMS cere etichete de avertizare clare pe alcool, precum pe pachetele de țigări
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă privind impactul devastator al consumului de alcool asupra sănătății, solicitând introducerea unor etichete de avertizare clare și vizibile pe băuturile alcoolice, similar cu cele de pe pachetele de tutun, transmite Reuters.
Europa este regiunea cu cel mai mare consum de alcool din lume, iar datele arată că acesta este responsabil pentru 800.000 de decese anual pe continent. Cu toate acestea, conștientizarea riscurilor rămâne alarmant de scăzută.
Nivel scăzut de conștientizare a legăturii dintre alcool și cancer
Un sondaj realizat de biroul european al OMS a relevat că doar 15% dintre respondenți știau că alcoolul este o cauză a cancerului de sân, iar 39% erau conștienți de legătura acestuia cu cancerul de colon.
„Deși cancerul este principala cauză a deceselor atribuite consumului de alcool în Uniunea Europeană (UE), nivelul de conștientizare publică privind legătura dintre alcool și cancer rămâne alarmant de scăzut”, a transmis OMS.
Situația este îngrijorătoare și în România, unde peste 100.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer, potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
![alcool](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/10/alcool-e1729522044273.jpg)
Etichete de avertizare clare pentru consumatorii de alcool
OMS insistă ca avertismentele de sănătate de pe etichetele băuturilor alcoolice să fie clare și vizibile, eventual însoțite de imagini, pentru a maximiza impactul asupra consumatorilor și a le oferi informațiile necesare pentru a face alegeri informate.
În prezent, din cele 27 de state membre UE, doar trei au acceptat să implementeze astfel de avertismente. În schimb, producătorii de alcool preferă plasarea discretă a mesajelor, fie prin coduri QR, fie prin formulări ambigue.
SUA cere măsuri similare
În Statele Unite, doctorul Vivek Murthy, chirurgul general al SUA, a cerut măsuri similare, avertizând că alcoolul este a treia cauză prevenibilă de cancer, după fumat și obezitate.
„Consumul de alcool crește riscul pentru cel puțin șapte tipuri de cancer, indiferent de tipul de băutură consumată, fie că este vorba despre bere, vin sau băuturi spirtoase”, a transmis Murthy.
Printre cancerele asociate consumului de alcool se numără cancerul esofagian, oral, de gât și laringe.
În SUA, aproximativ 100.000 de persoane mor anual din cauza cancerelor asociate consumului de alcool, subliniind gravitatea problemei.