Șoferii români trebuie să respecte noi reguli în ceea ce privește cumpărarea mașinilor în rate sau leasing. Regulile au fost impuse de Curtea Europeană de Justiție (CJUE).
Reguli noi la cumpărarea mașinilor în rate sau leasing
CJUE a introdus noi norme pentru șoferii care cumpără automobile prin rate sau leasing. Au fost, astfel, stabilite circumstanțele în care aceștia pot anula contractul și se pot retrage din acordul încheiat cu banca sau dealerul auto.
Clienții respectivi au susținut că nu au fost adecvat informați în momentul semnării contractelor. Pe fond, Curtea Europeană de Justiție a validat această afirmație. Astfel, au fost introduse noi reguli pentru achiziționarea mașinilor prin rate sau leasing.
Potrivit reglementărilor recente, un consumator care semnează un acord de credit pentru achiziționarea unei mașini are dreptul să renunțe în orice moment. Există, însă, o condiție. Informațiile furnizate trebuie să fie incomplete sau inexacte și numai dacă contractul nu a fost îndeplinit integral.
Numeroși germani s-au retras din acorduri
Hotărârea Curții Europene de Justiție a fost luată în cadrul unui caz în care numeroși consumatori din Germania au decis să se retragă din acordurile de leasing sau de credit încheiate cu instituții financiare afiliate producătorilor auto, precum:
- BMW Bank
- Volkswagen Bank
- Audi Bank
Aceste înțelegeri acopereau:
- leasingul fără obligația de a achiziționa ulterior vehiculul
- finanțarea pentru automobile second-hand
Acești consumatori au anunțat retrageri valabile după luni sau chiar ani de la semnarea contractului. Ei susțin că termenul de retragere de 14 zile nu a început să curgă din momentul încheierii contractului.
Acest lucru s-a întâmplat din cauză că nu au fost informați în mod adecvat cu privire la drepturile și obligațiile lor.
Băncile au argumentat că retragerea la un interval atât de îndelungat după semnarea contractului ar trebui considerată ca fiind abuzivă.
Decizia CJUE
Curtea Europeană de Justiție a decis că un consumator care încheie un contract de leasing pentru un vehicul personalizat nu are dreptul de a se retrage în cazul în care contractul stipulează că nu este obligat să achiziționeze vehiculul la sfârșitul perioadei de leasing.
Această prevedere este valabilă și pentru contractele încheiate în mod online sau în afara locațiilor comerciale tradiționale.
În ceea ce privește contractele de credit pentru cumpărarea unui vehicul, individul poate să își exercite dreptul de retragere în orice moment.
Pentru a face asta, trebuie ca informațiile furnizate să nu fie complete și precise în ceea ce privește drepturile și responsabilitățile sale. De asemenea, poate să facă asta numai dacă contractul nu a fost încă încheiat în totalitate.
Curtea Europeană de Justiție a evidențiat că intervalul de 14 zile pentru retragere nu începe să ruleze dacă informațiile furnizate la semnarea contractului sunt deficitare sau inexacte într-o măsură care influențează evaluarea de către consumator a drepturilor și responsabilităților sale, precum și alegerea de a semna contractul.
Noile reguli stabilite de CJUE se extind la nivelul întregii Uniuni Europene, inclusiv în România. Așadar, șoferii din România beneficiază și ei de regulile stabilite.