Se schimbă regulile de la ITP
Comisia Europeană (CE) vrea să actualizeze regulile privind siguranța rutieră și înmatricularea mașinilor, ca să reducă accidentele rutiere și poluarea, propunând astfel:
- Inspecții tehnice mai stricte, inclusiv pentru mașinile electrice și sistemele de asistență la condus.
- Inspecții anuale pentru mașinile și dubele mai vechi de 10 ani.
- Teste avansate de emisii pentru a detecta mașinile poluante sau modificate ilegal.
- Certificat de înmatriculare și ITP în format digital.
- Combaterea fraudei cu kilometrajul, prin înregistrarea citirilor în baze de date accesibile în toată UE.
- Recunoașterea ITP-ului din altă țară din Uniunea Europeană (UE), valabil 6 luni.
- Acces mai ușor la datele tehnice ale vehiculului pentru centrele de inspecție.
Scopul CE este să crească siguranța pe șosele și să reducă poluarea. Se estimează că noile reguli vor salva 7.000 de vieți și vor preveni 65.000 de accidente grave până în 2050.
ITP-urile vor deveni mai stricte
Printre cele mai importante schimbări propuse se numără introducerea unor inspecții tehnice mai stricte, valabile pentru toate vehiculele, inclusiv pentru cele electrice și cele echipate cu sisteme moderne de asistență la condus.
O altă măsură importantă este recunoașterea ITP-ului realizat în alt stat membru UE, valabil timp de 6 luni, pentru a sprijini libera circulație a persoanelor care locuiesc temporar în altă țară.
De altfel, pentru a reduce birocrația și riscul de fraudă, CE propune digitalizarea certificatelor de înmatriculare și a celor de inspecție tehnică periodică (ITP). Aceste documente vor fi emise în format electronic, iar informațiile vor fi ușor de verificat în întreaga UE. Ba mai mult, se va crea o platformă comună pentru schimbul de date între țări.
CE urmărește să combată frauda cu kilometrajul
Se vor folosi metode moderne pentru a identifica vehiculele cu emisii mari, inclusiv pe cele care au fost modificate ilegal. Se va acorda o atenție specială particulelor ultrafine și oxizilor de azot (NOx), responsabile pentru poluarea aerului și problemele de sănătate.
Pentru a combate frauda cu kilometrajul, citirile odometrului vor fi înregistrate într-o bază de date națională și vor putea fi consultate și de alte state membre. Astfel, va fi mai greu pentru cineva să vândă o mașină cu kilometraj „dat înapoi”.
Toate aceste măsuri vor face ca verificările tehnice să fie mai eficiente, iar datele despre mașini să fie mai transparente și mai ușor de accesat de autorități.