Anul viitor, românii vor ști dinainte ce salarii oferă angajatorii
Persoanele care își caută un job anul viitor vor ști dinainte ce salarii oferă angajatorii. Informațiile despre salariu vor fi disponibile fie în anunțul de angajare, fie înainte de interviu. După angajare, oamenii vor putea verifica ce salarii au colegii care fac aceeași muncă.
În plus, firmele trebuie să se asigure că femeile și bărbații care au același post sunt plătiți egal. Autoritățile lucrează deja la noile reguli, care vin dintr-o directivă europeană și trebuie implementate până la mijlocul anului viitor.
Dacă la stat salariile sunt deja publice, în companiile private doar unii angajatori oferă aceste informații acum, și doar ca să atragă candidați serioși. Noile reguli vor obliga însă toate firmele să comunice salariul sau intervalul salarial fie în anunțuri, fie înainte de interviuri.
Anunțurile de angajare care includ salariul primesc cu 40% mai multe aplicări decât cele fără, pentru că transparența le oferă candidaților mai multă încredere în angajator și claritate despre ce îi așteaptă. Totuși, joburile pentru poziții mai avansate sunt, de obicei, mai puțin transparente.
Angajatorii nu vor mai avea voie să întrebe candidații ce salarii au avut înainte
Angajatorii nu vor mai avea voie să întrebe candidații ce salarii au avut înainte. După angajare, salariații vor putea cere informații despre salariile medii din companie, detaliate pe sexe, pentru cei care fac aceeași muncă. Astfel, salariile nu vor mai fi confidențiale.
Scopul acestor reguli este reducerea discriminării. Companiile cu peste 250 de angajați vor raporta anual datele despre salarii. Dacă diferențele dintre salariile femeilor și ale bărbaților depășesc 5% fără un motiv justificat, firmele vor fi obligate să rezolve problema sau vor risca sancțiuni.
România are cele mai mici diferențe salariale între femei și bărbați din UE
Conform celor mai recente date de la INS, salariul mediu net lunar în serviciile financiare din România este acum de 7.200 de lei, dublu față de acum 10 ani. Chiar și cu această creștere, există o diferență semnificativă între veniturile bărbaților și ale femeilor: bărbații câștigă în jur de 8.700 de lei, iar femeile aproximativ 6.500 de lei, adică cu 25% mai puțin.
Totuși, România are cele mai mici diferențe salariale între femei și bărbați din Uniunea Europeană (UE). În timp ce femeile din UE câștigă în medie cu 13% mai puțin decât bărbații, în România diferența este de doar 3,6%.