Astfel, băncile vor avea obligația de a deține rezerve de capital mai mari și de calitate superioară, pentru a putea rezista în mod independent în fața șocurilor viitoare. Instituțiile financiare au intrat în ultima criză cu un capital insuficient, atât cantitativ, cât și calitativ, motiv pentru care au avut nevoie de un sprijin fără precedent din partea autorităților naționale.
Odată cu prezentarea propunerii, Comisia transpune în Europa standardele internaționale în materie de capital bancar convenite la nivelul G20 (cunoscute în mod curent ca acordul Basel III). Europa va aplica aceste norme pentru mai mult de 8.000 de bănci, care reprezintă 53% din activele mondiale.
Comisia Europeană intenționează să instituie un nou cadru de guvernanță, conferind supraveghetorilor noi prerogative pentru a monitoriza băncile mai îndeaproape și a aplica sancțiuni atunci când identifică riscuri, de exemplu reducând creditul atunci când există semnele apariției unei bule a creditelor.
Reunind întreaga legislație aplicabilă în materie, Comisia Europeană propune un cadru de reglementare unic pentru sectorul bancar. În acest fel vor fi îmbunătățite atât transparența, cât și aplicarea legislației.