Testare toxicologică șoferi. Ministerul Sănătății a decis testarea toxicologică a șoferilor în ambulanțe

Testare toxicologică șoferi. Conform prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1.252/2024, șoferilor implicați în accidente rutiere li se pot preleva mostre biologice în diverse locuri. Printre acestea vor fi și spitalele cu secții de urgență, instituțiile de medicină legală și ambulanțele serviciului mobil de urgență (SMURD), în special în autospecialele echipate cu personal medical. Aceste probe sunt utilizate pentru a determina prezența alcoolului sau a drogurilor în organismul șoferilor în cauză.

Determinarea concentrației de alcool sau identificarea prezenței substanțelor psihoactive în organism sunt efectuate în instituțiile medico-legale specializate.

În plus, în fiecare caz în care se prelevează mostre biologice, se va efectua, de acum și un examen medical pentru evaluarea efectelor consumului de alcool sau substanțe psihoactive asupra persoanei în cauză.

Anterior, acest examen medical era efectuat doar la cererea polițistului rutier. El era realizat în situația în care persoana implicată într-un accident rutier provocase decesul sau rănirea uneia sau mai multor oameni.

Această decizie ar putea genera perturbări în funcționarea serviciului SMURD.

„Sunt județe în care nu există nici o ambulanță SMURD cu medic, nicio unitate de terapie intensivă mobilă. În București și Ilfov, sunt cinci unități de terapie intensivă mobilă cu totul.

Nu avem nicio problemă cu efectuarea acestora în unitatea de primiri urgențe, dar în prespital se vor genera disfuncționalități grave, pe care le anticipăm. Sunt niște semne de întrebare care apreciem că vor crea mari disfuncționalități în funcționarea serviciului”, explică medicul Bogdan Opriţa, coordonator în cadrul SMURD.

El subliniază că există mai multe aspecte care trebuie luate în considerare atunci când se recoltează probe biologice direct la locul evenimentului.

sofer, permis auto, masina
Șofer / SURSA FOTO: Dreamstime

Legea cere recoltarea a două probe, la interval de o oră

Pe de o parte, conform legii, este stabilit să se recolteze două probe la un interval de o oră. Totuși, nu se specifică dacă echipajul SMURD trebuie să rămână la fața locului după ce recoltează prima probă pentru a preleva și a doua.

În altă ordine de idei, recoltarea probelor destinate identificării substanțelor psihoactive include și prelevarea de urină. Întrebarea care se pune este cum va fi posibil să se realizeze acest proces într-o ambulanță!

„Problema nu este reprezentată de alcoolemii, ci de testele pentru substanțele psihoactive, aici probele trebuie recoltate cu rapiditate pentru că acestea au timp de înjumătățire foarte rapid, dar asta nu se rezolvă mutând în stradă recoltarea.

Îl vom aplica, dar ordinul are foarte multe lacune care lasă posibilitatea de interpretare și pune sub semnul întrebării recoltarea acestor probe, pentru că nu vine cu niște precizări foarte clare”, precizează reprezentantul SMURD.

O altă dilemă majoră se va ivi în situația unui accident în urma căruia există persoane în stare gravă.

„Ce fac atunci când am o victimă în stare gravă, un pieton de exemplu și șoferul care l-a accidentat este la fața locului, iar colegul de la Poliție spune: este urgență medicală, recoltează-i alcoolemia șoferului!

De cine se ocupă medicul? Sau întâi se ocupă de pieton și apoi recoltează?”, este o întrebare pusă de expertul SMURD.

O altă „inovație” constă în introducerea obligativității efectuării unui examen clinic în momentul recoltării probelor biologice. Această procedură durează aproximativ zece minute pentru fiecare persoană. Medicii consideră că este crucială, însă preferă ca aceasta să fie realizată în cadrul unității de primiri urgențe.

În alte state se utilizează teste rapide, riguros calibrate. Ulterior, se prelevează probele de sânge la cel mai apropiat centru medical.