S-a dat interdicție de la Guvern. A devenit ilegal chiar din 2024. Ce români sunt afectați

stop_restricție interzis

SURSA FOTO: Dreamstime

Românii care își petrec concediile în Grecia trebuie să ia la cunoștință noile decizii luate de Guvernul de la Atena în ceea ce privește plajele. Oficialii eleni au decis ca peste 190 de plaje să fie protejate. Ce înseamnă asta, de fapt?

198 de plaje din Grecia, desemnate ca zone protejate

O hotărâre de impact a fost adoptată în Grecia, o destinație populară pentru mulți români în timpul concediilor. Un total de 198 de plaje din această țară au fost recent desemnate ca zone protejate.

Turiștii nu vor mai avea permisiunea să amplaseze umbrele sau șezlonguri în aceste zone, în conformitate cu decizia adoptată săptămâna aceasta de către ministrul Economiei și Finanțelor, Kostis Hatzidakis, și de către ministrul Mediului, Theodoros Skylakakis.

Printre altele, s-a interzis și amplasarea de baruri pe aceste plaje.

Potrivit informațiilor furnizate de gtp.gr, plajele afectate de aceste restricții sunt situate pe insule precum:

  • Agios Efstratios
  • Samothrace
  • Lesvos
  • Syros
  • Evia
  • Andros
  • Tilos
  • Ikaria

În plus, legislația protejează și câteva plaje situate pe continent, inclusiv cele din zona Southern Mani și Zacharo.

Skylakakis a declarat că plajele de pe listă au o importanță ecologică ridicată. Pe fond, acestea nu pot fi atribuite pentru exploatare turistică.

Grecia / SURSA FOTO: Dreamstime

Noua lege a plajelor din Grecia interzice șezlongurile pe 70% din plajă

În Grecia a fost adoptat un nou proiect de lege care a introdus reguli mai stricte pentru plaje. Aceasta prevede ca 70 % din spațiul de pe orice plajă din Grecia să rămână liber de șezlonguri. Acest lucru este o încercare de a preveni supraaglomerarea.

Această nouă măsură, care cuprinde o serie de reguli, vine înaintea sezonului estival. Ea va fi aplicată cu strictețe și are ca scop îmbunătățirea accesului public la faimoasele coaste ale Greciei, făcând plajele mai ordonate.

Pentru a preveni supraaglomerarea și pentru a face din băile de soare o activitate mai plăcută, una dintre schimbările majore, după cum s-a menționat deja, va impune ca majoritatea plajelor să rămână fără șezlonguri.

În zonele protejate, 85% din spațiul de plajă trebuie să fie liber de șezlonguri.

De asemenea, va fi impusă o distanță minimă de patru metri între șezlonguri și țărm, în încercarea de a asigura un acces ușor la apă.

Noua lege prevede, de asemenea, ca cel puțin jumătate din plaje să rămână deschise publicului. Se pare că acest lucru este menit să împiedice ca zonele să fie ocupate de umbrele de închiriat și de baruri.

În ultimii ani, a crescut îngrijorarea cu privire la faptul că plajele sunt acaparate de hoteluri și întreprinderi de pe plajă, limitând accesul publicului. De asemenea, alocarea contractelor de închiriere pentru concesiuni va fi atribuită prin licitații online pentru a evita orice înțelegeri necinstite și pentru a spori transparența.