Reguli obligatorii în România. Legea de la care nimeni nu poate face excepție

Romania, harta

SURSA FOTO: Dreamstime

Proprietarii de animale, dar și fermierii, trebuie să respecte mai multe reguli în ceea ce privește întreținerea animalelor pe timpul verii. Temperaturile ridicate pot fi un adevărat pericol și pentru animale. Ce trebuie făcut?

Reguli pentru proprietarii de animale și fermieri pe timpul caniculei

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) subliniază importanța respectării de către crescătorii de animale a unor măsuri specifice în timpul caniculelor.

Astfel, se va asigura protecția și bunăstarea animalelor și va fi prevenit și stresul termic, având în vedere prognozele meteorologice care indică temperaturi ridicate în perioada iminentă.

În consecință, fermierii și alți deținători de animale trebuie să ia în considerare următoarele aspecte esențiale:

  • furnizarea unui adăpost adecvat pentru animale, care să le protejeze de expunerea directă la razele solare
  • și asigurarea unei cantități adecvate de apă și hrană (atât cantitativ, cât și calitativ)

În plus, aceștia trebuie să inspecteze funcționarea corespunzătoare a echipamentelor de adăpare și de hrănire, precum și a sistemelor de ventilație, și să asigure disponibilitatea echipamentelor de rezervă, în special a sistemelor de ventilație și a generatorilor de energie electrică.

De asemenea, în perioadele de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi utilizate între orele 12:00 și 18:00 în cazul în care temperatura la umbră depășește 25 de grade Celsius.

În plus, în situația apariției unor modificări suspecte în starea de sănătate a animalelor sau a unor schimbări comportamentale, deținătorul este obligat să notifice imediat medicul veterinar responsabil cu supravegherea stării de sănătate a animalelor din zona respectivă, pe lângă implementarea măsurilor menționate anterior.

SURSA FOTO: Pexels

Recomandările ANSVSA pentru animalele ținute afară

Conform ANSVSA, atunci când animalele sunt ținute în aer liber, este necesară existența unor locuri umbroase și de jgheaburi cu apă potabilă.

În cazul în care accesul la sursele de apă este dificil sau blocat, apa trebuie administrată manual, în mod regulat.

În plus, consiliile locale și fermierii trebuie să se asigure că există facilități pentru colectarea și eliminarea deșeurilor provenite de la animale. Ele trebuie să stabilească locuri desemnate pentru evacuarea animalelor în cazuri excepționale.

În ceea ce privește animalele de companie, precum câinii, pisicile și iepurii, Autoritatea atrage atenția proprietarilor că este esențial:

  • să asigure o sursă de apă potabilă
  • și un adăpost adecvat împotriva radiațiilor solare, în cazul în care acestea sunt ținute în aer liber.

De asemenea, se recomandă o atenție deosebită în ceea ce privește transportul animalelor de companie, pentru a evita expunerea lor directă și prelungită la radiațiile ultraviolete și la temperaturi ridicate în interiorul vehiculelor.

De asemenea, caii și poneii care sunt păstrați în aer liber pe parcursul zilei trebuie să aibă acces la adăpost umbrit și la surse de apă și hrană.

SURSA FOTO: Dreamstime

Reguli pentru transportatorii de animale

Transportatorii au obligația legală de a nu expune animalele la răni sau suferințe inutile. Transportul trebuie să fie efectuat preferabil în timpul nopții sau în primele ore ale dimineții.

„Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului, iar înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp”, precizează ANSVSA.

Conform informațiilor furnizate, în condiții de temperaturi ridicate, capacitatea de încărcare a animalelor în mijloacele de transport trebuie să fie redusă cu 10-20% față de capacitatea maximă de încărcare autorizată. Se va lua în considerare:

  • specia
  • mărimea
  • vârsta
  • și starea fiziologică a animalelor

Pentru călătorii care depășesc 8 ore, este imperativ ca sistemele de ventilație din vehicul să fie proiectate pentru a menține temperatura optimă în compartimentul destinat animalelor pe întreaga durată a călătoriei. Aceasta implică menținerea temperaturii între 5 și 30 de grade Celsius în orice moment al călătoriei. Accesul permanent la apă pentru animale trebuie să fie asigurat.

Hidratarea animalelor:

  • vaci de lapte – între 38-52 litri/zi
  • bovine – 38 litri/zi
  • cabaline – între 20-45 litri/zi
  • porcine – între 4-11.5 litri/zi
  • ovine – 6 litri/zi
  • păsări de curte – 0,5 litri/zi

„Toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure protecţia şi standardele privitoare la bunăstarea animalelor deţinute şi să evite apariţia stresului termic”, au subliniat reprezentanţii ANSVSA.