Reguli obligatorii pentru cei care au terenuri. S-a aflat ce trebuie să facă, de fapt: „Va fi o mare provocare”

fermieri, tractor, agricultura, agricultori, subventie

SURSA FOTO: Pexels

Un nou studiu a descoperit efectul secundar al practicii agricole. Prezența acestor contaminanți în sol și culturi provoacă îngrijorări cu privire la siguranța aprovizionării cu alimente.

Un nou studiu realizat în Laboratorul de nutriție a plantelor și agromediu din nord-vestul Chinei a găsit o legătură între utilizarea foliilor de plastic în agricultură și acumularea de ftalați, o substanță chimică potențial toxică, atât în ​​sol, cât și în grâu, scrie Thecooldown.

Foliile de plastic lasă în urmă reziduuri care măresc concentrația de ftalați în culturi

Publicat în revista Science of the Total Environment, studiul a relevat că folosirea foliilor de plastic de către fermieri lasă în urmă reziduuri care măresc concentrația de ftalați în multe părți ale plantei de grâu, inclusiv în rădăcini și boabe.

Niveluri ridicate ale acestor substanțe chimice au fost găsite atât în ​​răsaduri, dar și în grâul matur.

Reziduurile peliculei de plastic au afectat în mod semnificativ și sănătatea comunităților bacteriene din sol, ceea ce ar putea avea consecințe asupra calității solului.

De ce sunt periculoși ftalații

Se știe că ftalații afectează sistemul endocrin și au fost legați de afecțiuni grave de sănătate, inclusiv cancer.

Prezența lor în sol și culturi este îngrijorătoare pentru siguranța aprovizionării cu alimente.

Acumulare substanțială de resturi de plastic în sol

Fermierii din regiunile uscate folosesc frecvent folii de plastic pentru a menține umiditatea solului și a crește randamentul culturilor. Numai în China, fermierii au folosit 136.000 de tone de folie de plastic în 2020.

Problema apare atunci când aceste folii se descompun lent și nu sunt îndepărtate corespunzător, ceea ce duce la o acumulare substanțială de resturi de plastic în sol.

Securitatea alimentară cauzată de reziduurile de folii de plastic și deficitul de apă din regiunile aride va fi o mare provocare.

Ce se poate face

În timp ce studiul evidențiază un potențial conflict între utilizarea foliilor de plastic pentru a combate deficitul de apă și poluarea rezultată din ftalați, se pot lua măsuri pentru a aborda această problemă.

Sprijinirea practicilor agricole durabile, care limitează semnificativ utilizarea plasticului și acordă prioritate sănătății solului, este o modalitate de a face diferența.

În calitate de consumatori, putem pleda pentru reglementări mai stricte privind utilizarea și eliminarea materialelor plastice agricole.

Probleme de reproducere, obezitatea copiilor și cancerul

Ftalații interferează cu mecanismul organismului de producere a hormonilor, cunoscut sub numele de sistem endocrin, și sunt „legați de probleme de dezvoltare, reproducere, creier, imunitate și alte probleme”, potrivit Institutului Național de Științe ale Sănătății(NIEHS).

Chiar și mici perturbări hormonale pot provoca „efecte biologice și de dezvoltare semnificative”, afirmă NIEHS.

Cercetări anterioare au arătat că ftalații au legătură cu probleme de reproducere, cum ar fi malformațiile genitale la băieți și numărul scăzut de spermatozoizi la bărbații adulți. Altele au legat ftalații de obezitatea copiilor, astm, probleme cardiovasculare și cancer.

Riscurile expunerii la ftalați pentru femeile gravide sunt la fel de grave. Consecința ar putea fi apariția tulburărilor mentale și comportamentale la copii, cum ar fi hiperreactivitatea, anxietatea și depresia.

Ftalaţii sunt folosiți pentru producerea ambalajelor din plastic: ambalaje de mâncare, folii alimentare şi de aluminiu sau capace de borcane. De aici ajung şi în hrană şi perturbă activitatea hormonală.

Lista produselor care conțin ftalați este și mai lungă: de la cosmetice și șampoane, până la vopsele și pesticide, le găsim aproape în orice.