Credincioșii de pretutindeni trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri în Marțea de după Paște, numită și „Marțea Albă”. Este o zi foarte importantă în calendarul ortodox.
Tradițiile și obiceiurile din popor ne spun că trebuie să respectăm mai multe reguli în a treia zi de după Paște din Săptămâna Luminată. De exemplu, se spune că această zi era nelucrătoare la sate. Astfel, nu se spăla, nu se călca și nu se făcea curat.
Trebuie să respectăm mai multe reguli în a treia zi de după Paște
Totodată, în multe zone rurale femeile dăruiesc pasca rămasă de la Paște și vin roșu în amintirea celor trecuți la cele veșnice.
În această zi se respectă și tradiția de a „întoarce” vizitele făcute în prima zi de Paște. Un alt obicei spune că ouăle trebuie ciocnite „dos cu dos”.
În anumite zone din țară, finii obişnuiau să dăruiască naşilor nu doar pască, ci şi colaci.
În această zi are loc și uscarea şi sfărâmarea pâinii de împărtăşanie, cunoscută și sub numele de Sfântul Agneţ.
Acesta este sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta şi Marea Joi, din Săptămâna Patimilor.
Cât timp trebuie ținută aprinsă lumânarea de la Înviere?
Preoții au explicat că lumânarea de la Înviere ar trebui să fie arsă câte un pic pe toată perioada Săptămânii Luminoase. Se consideră că lumânarea din noaptea Învierii are puterea de a îndepărta toate energiile negative din locuință, în special atunci când este plasată în fața unei icoane.
De asemenea, preoții mai spun că această lumânare poate fi aprinsă și atunci când oamenii trec prin momente mai grele.
Potrivit tradiției, această lumânare are proprietăți vindecătoare. Drept urmare, dacă un membru al familiei este bolnav, atunci este recomandat ca această lumânare să fie aprinsă.
Mai mult, preoții spun și că lumânarea din noaptea Învierii ar trebui să fie păstrată cu sfințenie pe tot parcursul anului și aprinsă ori de câte ori este nevoie.
Lumina Sfântă este recunoscută ca un miracol al ortodoxiei, ce are loc anual de Paște la Ierusalim. Aceasta apare în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 și 14:30.
Atunci, deasupra Sfântului Mormânt, se aprinde un foc care coboară din cer, manifestându-se în mod diferit în fiecare an. Lumina este adusă credincioșilor de către Patriarhul Ierusalimului.