Reguli obligatorii pentru toți șoferii din România. Dacă întâmpini probleme cu mașina, mai ales pe autostradă, e bine să ai în vedere următorii pași. Astfel eviți situațiile periculoase pentru tine, pasageri și ceilalți participanți la trafic.
Ce trebuie să faci dacă ai probleme cu mașina pe autostradă
Problemele cu mașina, în special când te afli pe autostradă, pot fi o experiență stresantă și periculoasă pentru mulți șoferi. Iată câțiva pași esențiali pentru a te proteja pe tine, pasagerii tăi, dar și ceilalți participanți la trafic, conform recomandărilor de la ADAC, cel mai mare club automobilistic din Germania și Europa.
În astfel de situații este important să rămâi calm și să reacționezi corect. Urmând acești pași, vei putea gestiona mai eficient situația și vei minimiza riscurile asociate defecțiunilor vehiculului în trafic.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci, imediat ce observi defecțiunea, este să aprinzi luminile de avarie pentru a-i avertiza pe ceilalți participanți la trafic că întâmpini probleme. Dacă este posibil, încearcă să ajungi într-un loc sigur, cum ar fi o parcare sau o benzinărie. Dacă nu reușești, îndreaptă mașina spre partea dreaptă a drumului.
Odată ce vehiculul s-a oprit, aliniază roțile spre dreapta pentru a preveni ca mașina să fie aruncată înapoi pe șosea în cazul unei coliziuni din spate. Dacă este întuneric, aprinde luminile de parcare și oprește motorul.
Toți ocupanții vehiculului ar trebui să poarte vestă reflectorizantă. Este obligatoriu ca șoferul să poarte această vestă. Asigură-te că toți pasagerii ies din mașină pe partea pasagerului, nu în mijlocul străzii. Dacă ai un câine, ține-l în lesă.
Mergi într-o zonă sigură de așteptare, cum ar fi în spatele balustradei de pe autostradă și evită să traversezi drumul.
Semnalizează prezența vehiculului cu triunghiul reflectorizant
Dacă încărcătura pe care o transportai a picat pe autostradă și aceasta sau vehiculul pun în pericol traficul, sună imediat la poliție. De asemenea, nu uita să plasezi triunghiul de avertizare la o distanță suficientă în spatele vehiculului pentru a avertiza ceilalți șoferi despre prezența ta.
Pentru a sesiza din timp anumite probleme la mașina ta este bine să fii atent la zgomote, mirosuri sau vibrații neobișnuite, precum și la aburul din compartimentul motorului sau evacuare, care ar putea indica cauza defecțiunii.
În plus, dacă ai o asigurare care include asistență rutieră, sună la numărul de urgență indicat pe certificatul de asigurare sau pe copia poliței. Verifică condițiile de asigurare pentru a utiliza serviciul specializat convenit cu compania ta.