Reguli pe timpul verii. Ce este obligatoriu să faci atunci când este foarte cald

soare, oameni, București

SURSA FOTO: Dreamstime

Obligatoriu pe timpul verii! Greșeala care îți poate pune sănătatea în pericol! Este obligatoriu să respectăm sfaturile medicilor, dacă vrem să avem o vară de vis, ci una de coșmar. Cum ne putem proteja de soare?

Cum ne putem proteja de soare?

Expunerea la soare în zilele caniculare creează disconfort și poate fi periculoasă pentru viața noastră, mai ales dacă se întinde pe perioade lungi și fără protecție adecvată.

Capul este una dintre cele mai vulnerabile părți ale corpului atunci când vine vorba de zilele toride de vară. Fruntea și scalpul se pot supraîncălzi, punându-ne viața în pericol. Cei mai expuși pericolului sunt oamenii cu părul foarte scurt.

Conform medicului Dragoș Toader de la Serviciul Județean de Ambulanță Olt explică importanța acoperirii capului și frunții în zilele caniculare, atunci când expunerea la soare nu poate fi evitată, pentru a preveni incidentele grave.

Hipertermia se instalează rapid în zona craniană din cauza lipsei de grăsime și mușchi. Acolo, avem doar piele și os. Radiația solară este absorbită de piele, pătrunde imediat în oase și ajunge în creier. Aici poate cauza edem cerebral, umflarea circumvoluțiunilor, creșterea presiunii și vasodilatație. Crește, astfel, riscul de accident vascular cerebral hemoragic. Pentru a ne proteja, este recomandat să purtăm șepci sau pălării de culori deschise, care să acopere atât scalpul, cât și fruntea.

„Semnele că am stat prea mult în soare și organismul are de suferit sunt de obicei cefaleea migrenoidă, transpirația abundentă și senzația de amețeală. În caz de hipertermie simți efectiv fruntea încinsă, foarte încinsă, când pui palma o simți ca și cum ai avea febră 40”, a explicat medicul respectiv.

pălărie de soare (SURSA FOTO: Dreamstime)
șapcă (SURSA FOTO: Dreamstime)

Cum ne putem răcori?

Primul pas pe care ar trebui să-l facem în zilele caniculare este să încercăm să ne răcorim fruntea și scalpul cu apă. Este recomandat să folosim un prosop sau altă bucată textilă, ideal din bumbac sau in, pe care să o înmuiem în apă și să o aplicăm pe cap sau în jurul său. Putem lua medicamente pentru a scădea febra sau durerea de cap.

Hipertermia poate apărea mai rapid la copii decât la adulți

Hipertermia poate apărea mai rapid la copii decât la adulți. Totuși, datorită elasticității cartilajului cranian, copiii sunt mai puțin expuși riscului de accident vascular cerebral hemoragic.

În mediul rural, cazuri grave de accident vascular cerebral sau infarct, cauzate de expunerea îndelungată la soare, sunt încă frecvente, mai ales în timpul activităților agricole desfășurate în câmp, uneori chiar după orele prânzului. Pentru a ne proteja de efectele dăunătoare ale razelor solare, inclusiv de arsuri, este esențial să purtăm haine largi, de culori deschise, confecționate din fibre naturale, care să acopere întregul corp.

Este recomandat să ne limităm expunerea directă la soare și să ne hidratăm corespunzător. Consumul de alcool, indiferent de concentrație, trebuie evitat deoarece poate duce la deshidratare.