Autoritatea Electorală Permanentă, ultimele detalii despre alegerile de duminică

Pe 8 iunie 2024, la ora 07:00, s-a încheiat campania electorală pentru alegerile locale și pentru alegerile europarlamentare, transmite Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care le reamintește competitorilor electorali să respecte prevederile legale și să nu continue propaganda electorală după această oră.

AEP a organizat 18.955 de secții de votare pe teritoriul României și 915 secții de votare în străinătate. Votarea în străinătate începe pe 8 iunie 2024, la ora 22:00, ora României, cu deschiderea primelor secții în Auckland, Noua Zeelandă.

În țară, votarea începe pe 9 iunie 2024, la ora 07:00, și se încheie la ora 22:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii aflați în interiorul sau la rând în afara secțiilor de votare.

Datele privind prezența la vot vor fi disponibile în timp real pe site-ul Autorității Electorale Permanente (prezenta.roaep.ro). Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea acestora.

În ziua alegerilor, informațiilor sintetice privind prezența la vot vor fi aduse la cunoștința opiniei publice de către Biroul Electoral Central, conform următorului program:

Ora de referință a informațiilor sintetice – 10,00; 13,00, 16,00; 19;00; 22;00

Ora la care informațiile sintetice privind prezența la vot vor fi disponibile și date publicității de către Biroul Electoral Central – 10,30; 13,30; 16,30; 19;30; 22,30.

alegeri, alegeri europarlamentare
SURSA FOTO: Dreamstime

Soluție tehnică de blockchain pentru monitorizarea prezenței la vot și prevenirea votului ilegal

AEP mai precizează că pentru asigurarea integrității și transparenței procesului electoral, a fost implementată o soluție tehnică de blockchain în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) și în Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind rezultatele votării (SICPV).

Această soluție tehnică de blockchain nu permite modificarea sau alterarea datelor înregistrate pe parcursul procesului electoral nici măcar de către administratorii acestora, asigurând integritatea și transparența acestora. Prin implementarea acestei soluții, informațiile vor fi înregistrate în timp real, în clar și de tip HASH (amprenta digitală a datelor) și vor fi făcute publice la adresele menționate, ceea ce va permite verificarea în timp real sau ulterioară a integrității datelor relevante înregistrate în SIMPV, precum și în SICPV.

AEP îi îndeamnă pe candidați să contribuie la desfășurarea în cele mai bune condiții a zilei votului, astfel încât procesul electoral să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor.