Aerul condiționat majorează consumul de energie

Temperaturile ridicate din prezent ar putea să ne crească semnificativ factura de energie electrică, posibil chiar să o dubleze sau să o tripleze. Costurile vor fi determinate de durata în care folosim aerul condiționat și de temperatura pe care o stabilim.

Pe măsură ce consumul crește, prețul plătit de consumatori se ridică. Astfel, întreaga cantitate de energie este taxată la tariful maxim stabilit de lege, care este de 1,3 lei pe kWh.

Unii români spun că țin aerul condiționat pornit între 19 și 21 de grade. Alții spun că îl țin constant pornit, alții doar în anumite intervale, în special când este foarte cald.

Aerul condiționat consumă, în medie, 1,5 kW pe oră

Costurile facturii de electricitate pot să se multiplice pe durata verii. În medie, un aparat de aer condiționat consumă 1,5 kilowați pe oră.

Dacă este utilizat timp de 10 ore pe zi, acest lucru reprezintă un consum lunar adițional de 450 de kilowați-oră.

Asta înseamnă că vom avea o creștere suplimentară de 585 de lei la factura de energie electrică. Acest calcul se bazează pe un preț de 1,3 lei pe kilowatt-oră, tarif aplicat atunci când consumul lunar depășește 255 kilowați-oră.

„Logic ar fi fost ca un număr de kW, aşa numitele nevoi energetice minimale să fie acoperite la un preţ foarte jos. Poate chiar un nr de kW gratuit pentru consumatorii vulnerabili. 14.15 Cei mai vulnerabili sunt cei care locuiesc toată ziua acasă. Vorbim de pensionari, de mame cu copii care stau acasă”, explică Corina Murafa, expert energie.

aer conditionat
SURSA FOTO: Freepik

Consumul de energie poate fi redus

Specialiștii oferă câteva sugestii care ar putea să ne ajute să reducem consumul de energie, chiar și atunci când folosim aerul condiționat.

O primă opțiune este să controlăm aparatul de aer condiționat de la distanță, folosind telefonul mobil, chiar și atunci când nu suntem acasă.

„Poţi să-ţi porneşti aerul când eşti în drum de la birou spre casă. Poţi să setezi temperatura acestuia, poţi să foloseşti aplicaţia de pe telefon ca pe propria telecomandă a aerului condiţionat. Se poate face programare simplă, pornit/oprit. Toate funcţiile esenţiale le poţi programa de pe device. Va consuma mai puţin decât dacă îl forţezi în anumite perioade”, spune Laurențiu Brutaru, reprezentant magazin.

De asemenea, temperatura la care setăm aparatul de aer condiționat este foarte importantă. Fiecare grad mai scăzut va duce la o creștere a consumului de energie.

Pe cât posibil să nu dăm temperatura foarte scăzută. În momentul respectiv, el consumă mai mult. Să îl setăm pe o treaptă mai mare, pe un 22 de grade. Şi el să răcească mai încet temperatura. Importantă e şi mentenanţa aparatului. Dar şi vechimea acestuia”, adaugă Corina Murafa, expert energie.

aer condiționat
SURSA FOTO: Dreamstime

Vânzările aparatelor de aer condiționat sunt în creștere

Un număr mare de oameni doresc să-și actualizeze echipamentele, iar în ultimele zile vânzările de aparate de aer condiționat au înregistrat o creștere semnificativă.

„Vânzările cresc de la o zi la alta, în funcţie şi de temperaturile de afară. au fost zile în care s-au dublat, chiar s-au triplat. Instalăm cam la 2 zile, dar ne aşteptăm să crească perioada, ţinând cont de glomeraţie. Preţurile aparatelor de aer condiţionat încep de la 2.000 de lei şi pot depăşi 10.000 de lei, în cazul celor mai performante şi cu diverse funcţii”, adaugă Laurențiu Brutaru, reprezentant magazin.