Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) subliniază importanța igienizării anuale a fântânilor pentru a asigura calitatea apei potabile.

Recomandările DSP privind curățarea fântânilor

Pe vremuri, curățarea fântânilor presupunea coborârea unei persoane în interiorul acestora, un procedeu riscant și periculos. Astăzi, tehnologia permite realizarea acestei operațiuni cu ajutorul pompelor și substanțelor dezinfectante disponibile pe piață, spun reprezentanții DSP.

Curățarea fântânilor începe prin golirea completă a apei, extragerea nămolului și a corpurilor străine de pe fundul fântânii. Acest proces se repetă până când fundul fântânii este complet curat, iar pereții sunt periați cu o perie aspră pentru a îndepărta orice depuneri.

După curățare, fântâna se umple cu apă, iar volumul acesteia se măsoară pentru a determina cantitatea necesară de dezinfectant. Volumul de apă se calculează prin înmulțirea înălțimii coloanei de apă, exprimată în metri, cu secțiunea puțului, exprimată în metri pătrați, transmite DSP.

Cele mai recomandate substanțe pentru dezinfectare sunt Cloramina și Cloromul, disponibile sub formă de comprimate. Doza uzuală este de șase-șapte pastile pentru fiecare metru cub de apă.

Alternativ, se poate folosi o soluție de clorură de var sau hipoclorit de sodiu, cu o concentrație de 0,5 grame de clor rezidual liber pe metru cub de apă.

Procesul de dezinfectare și alternative tradiționale

  • Prepararea soluției de dezinfectant într-o găleată și lăsarea acesteia să se limpezească.
  • Utilizarea părții limpezi a soluției pentru dezinfectare.
  • Turnarea soluției în fântână și închiderea acesteia timp de 24 de ore.
  • Golirea fântânii după 24 de ore și lăsarea apei să se umple din nou.

În ceea ce privește metoda tradițională, DSP transmite că aceasta presupune utilizarea a 5-6 kg de var nestins pe metru cub de apă. După 24 de ore, fântâna se golește și se lasă să se umple din nou, până când apa nu mai prezintă urme de lapte de var.

În situația în care fântâna este afectată de inundații, este indicat să se contacteze Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Pompierii pot curăța fântânile utilizând motopompe specializate pentru astfel de calamități.