ANPC atrage atenția la jucăriile achiziționate în preajma zilei de 1 Iunie
Paul Anghel spune că jucăriile trebuie cumpărate exclusiv din magazine sau raioane specializate. Acestea oferă factură, bon fiscal sau chitanță fiscală, documente necesare pentru reclamații ulterioare. Acestea sunt esențiale pentru a dovedi achiziția și a facilita returnarea sau schimbul produselor defecte sau nesigure.
Paul Anghel a punctat că este crucial să se aleagă jucării adecvate vârstei copilului, ținând cont de capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să aibă avertismente clare privind grupa de vârstă recomandată. Evitați jucăriile cu părți mici detașabile pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia pot introduce părțile în gură, riscând sufocarea.
„Dacă vreţi să dăruiţi o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastră, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi: achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi neapărat nevoie în caz de reclamaţie; alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei”, a scris Paul Anghel pe Facebook.
Instrucțiunile trebuie să fie neapărat disponibile și traduse în limba română
De asemenea, jucăriile trebuie să fie etichetate vizibil cu coordonatele producătorului sau importatorului, numărul unic de identificare și marcajul CE, care indică conformitatea cu standardele de siguranță europene. În plus, instrucțiunile de utilizare trebuie să fie disponibile și traduse în limba română, oferind indicații clare privind utilizarea și precauțiile necesare, a mai spus Paul Anghel.
„Verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română. Sfătuiesc părinţii să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici.
De asemenea, trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”. Fraza „Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere/pictogramă care vizează copiii între 0 şi 3 ani; Fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună”, avertizează oficialul ANPC.
Jucării periculoase care conțin un compus chimic interzis
În ceea ce privește produsele de tip slime, ANPC a identificat jucării periculoase care conțin borax, un compus chimic periculos, retrase definitiv de la comercializare.
„Anumiţi operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe le găseşti într-o cutie, fără etichetă. În compoziţia anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului. În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv”, atrage atenţia Anghel în postarea sa.
O mare atenție trebuie acordată și la jucăriile care imită produse alimentare. Acestea pot fi confundate cu alimente reale de către copii, crescând riscul de sufocare sau intoxicație.
Ce alte nereguli au descoperit inspectorii ANPC
În urma controalelor făcute de ANPC, principalele nereguli, constatate în cadrul acțiunilor de control desfășurate de comisarii ANPC în anii trecuți, au vizat:
- nerespectarea cerinţelor generale de siguranţă (lipsa avertismentelor generale, de vârstă, a avertismentelor specifice şi a indicaţiilor privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum şi a instrucţiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba română a acestora);
- abateri privind inscripţionarea numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi a adresei la care aceştia pot fi contactaţi;
- abateri privind menţionarea numărului unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
- lipsa marcajului de conformitate CE;
- lipsa declaraţiei de conformitate, care stipulează faptul că îndeplinirea cerinţelor prevăzute de lege a fost demonstrată sau completarea incorectă a acesteia.
De asemenea, o serie de produse periculoase au fost retrase. Astfel, au fost identificate și retrase de la comercializare pistoale cu bile, jucării de tip „YO-YO” cu risc de strangulare și sufocare, și jucării de pluș fără specificarea grupei de vârstă.