Comitet privind utilizarea sigură a inteligenţei artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft și Google, alături de alți lideri din industria tehnologică, sunt printre membrii cheie ai unui nou consiliu federal creat pentru a asista guvernul SUA în gestionarea sigură a inteligenței artificiale (IA), relatează France Presse.
Scopul noului comitet este să sprijine autoritățile în abordarea problemelor legate de IA care pot afecta securitatea națională sau economică, sănătatea publică sau siguranța, conform unui comunicat emis vineri de Departamentul pentru Securitate Internă al SUA.
Președintele Joe Biden a delegat secretarului de stat Alejandro Mayorkas responsabilitatea de a înființa acest organism consultativ, format din 22 de membri.
Mayorkas a subliniat că, deși IA este o unealtă transformațională, prezintă riscuri reale.
„Consiliul va asista Departamentul pentru Securitate Internă în menținerea pasului cu amenințările din partea actorilor statali ostili și în consolidarea securității naționale”, se arată în comunicat.
Documentul avertizează că IA poate fi folosită de forțele ostile pentru a permite atacuri mai rapide și mai extinse asupra unor ținte precum conducte, căi ferate și alte infrastructuri strategice.
„Inteligența artificială este cea mai transformatoare tehnologie a timpurilor noastre și trebuie să ne asigurăm că este utilizată în mod sigur și responsabil”, a subliniat directorul general al Microsoft, Satya Nadella, într-un comunicat.
Cine face parte din comitetul pentru Inteligența Artificială
Printre membrii influenți ai comitetului se numără directorii executivi de la Adobe, Alphabet, Advanced Micro Devices, Cisco, IBM, Nvidia, Delta Airlines și Northrop Grumman.
Comitetul include și academicieni și politicieni, inclusiv guvernatorul statului Maryland.
Primul summit al acestui organism va avea loc la începutul lunii mai, când se vor face recomandări pentru adoptarea în condiții de siguranță a inteligenței artificiale în serviciile critice de care americanii depind zilnic.
Inteligenta artificiala (IA) este un domeniu al informaticii care se concentrează pe crearea de sisteme sau programe capabile să execute sarcini care, dacă ar fi efectuate de către o ființă umană, ar necesita inteligență.
Aceste sisteme sau programe sunt proiectate să imite și să reproducă anumite aspecte ale procesului de gândire umană, cum ar fi învățarea, raționamentul, rezolvarea de probleme și luarea deciziilor.
În esență, inteligența artificială vizează crearea de sisteme care pot simula sau chiar îmbunătăți abilitățile umane în diverse domenii, având potențialul de a aduce beneficii semnificative în multe aspecte ale vieții, de la sănătate și transport, până la educație și entertainment.