Reguli pentru magazinele din România. Toată lumea este obligată să le respecte

mâncare, alimente, preturi

SURSA FOTO: Dreamstime

Mercurul din termometre a început deja să ajungă la temperaturi foarte ridicate, motiv pentru care Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a venit cu o listă de recomandări în ceea ce privește alimentele. Acestea se pot strica imediat din cauza căldurii și pot provoca probleme de sănătate dacă sunt consumate după ce au fost păstrate sau preparate într-o modalitate nerecomandată. Aceeași atenție sporită trebuie să o avem și atunci când cumpărăm mâncare de la agenții economici.

Avertismentul ANSVSA despre alimente pe timpul căldurii

În timpul sezonului cald, există o creștere a pericolului de contaminare a alimentelor, ceea ce poate duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) sugerează că este important pentru consumatori să fie atenți la modul în care:

  • păstrează alimentele
  • prepară alimentele

La fel de important este și locul de unde cumpără alimente.

Reguli importante pentru români

ANSVSA a trimis un comunicat de presă în care oferă o serie de recomandări pentru consumatori.

1. Achiziționarea produselor alimentare exclusiv din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
2. Păstrarea alimentelor de origine animală în frigider cât mai curând posibil după achiziție.
3. Menținerea cărnii refrigerate, laptelui, produselor din lapte și ouălor la o temperatură de refrigerare între 0 și 4 grade Celsius, iar cărnii congelate la o temperatură sub -12 grade Celsius.
4. Ambalarea separată a alimentelor destinate păstrării în frigider și menținerea lor la temperaturile indicate pe ambalaj pe durata perioadei de valabilitate.
5. Păstrarea alimentelor gătite în recipiente acoperite.
6. Evitarea recongelării produselor decongelate pentru a fi preparate sau consumate ulterior.
7. Eliminarea alimentelor alterate, care pot constitui o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.
8. Spălarea bine a fructelor și legumelor înainte de depozitare în frigider și înainte de consum.

„Astfel, consumatorilor li se recomandă:

să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;

cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0 grade C +4 grade C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12 grade C;

să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

să păstreze alimentele gătite trebuie în recipiente acoperite;

produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente; să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Mâncare la pachet/pexels.com

Agenții economici trebuie să respecte mai multe reguli

Fiecare Direcție Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor își asumă responsabilitatea de a se asigura că agenții economici respectă mai multe reguli.

Printre acestea se numără evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spații care nu îndeplinesc standardele necesare privind temperaturile și igiena adecvată.

De asemenea, inspectorii sanitari veterinari vor efectua verificări cu privire la modalitatea de depozitare și transport a produselor de origine animală în toate unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. În plus, ei se vor concentra în special pe produsele perisabile precum:

  • carne preparată și tocată
  • pește
  • ouă
  • lapte
  • și derivate lactate

Dacă nu sunt respectate temperaturile necesare pentru menținerea lanțului frigorific, transportul produselor alimentare va fi interzis.

Aceeași măsură se va aplica și în cazul comercializării și punerii în consum a cărnurilor care nu au fost supuse inspecției, ștampilării și certificării sanitar veterinare.

Pentru a raporta nereguli în domeniul siguranței alimentelor, consumatorii pot apela gratuit numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787. Acesta este disponibil din orice rețea de telefonie.