Ministerul Educației a impus noi reguli pentru părinții care intenționează să-și retragă copiii de la școală, stabilind sancțiuni severe în acest sens. Conform noilor directive, inspectoratele școlare au primit instrucțiuni de a informa imediat organele de cercetare în cazurile în care părinții aleg să-și retragă copiii de la școală.
Noi reguli pentru părinții care își retrag copiii de la cursuri
Această decizie vine ca o măsură suplimentară pentru a descuraja retragerea elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu, așa cum este stipulat în Art.13 din Constituția României, care include învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și învățământul liceal.
Ministerul a subliniat că părinții sau reprezentanții legali au obligația de a asigura participarea copiilor la cursuri pe toată durata învățământului obligatoriu. Nerespectarea acestei obligații este considerată contravenție și este sancționată conform dispozițiilor legale.
Potrivit adresei transmise de Ministerul Educației, contravențiile vor fi sancționate conform art. 148 alin. (1) lit. a), care prevede că „nerespectarea dispozițiilor art. 14 alin. (1), din culpa părintelui sau a reprezentantului legal, în sensul interzicerii participării beneficiarului direct la programul școlar, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei.”
Codul Penal prevede, la articolul 380, pedepse și sancțiuni pentru împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu:
- Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
- Fapta nu se pedepsește dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor.
- Dacă până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor, instanța dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru aceasta.
Doi părinții au fost trimiși în judecată pentru că și-au retras copiii de la școală
Un caz concret a avut loc în Bihor, unde părinții au decis să-și retragă cei patru copii de la școală. Aceștia au fost trimiși în judecată și au primit câte 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.
Soții în cauză au fost acuzați de împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu, infracțiune sancționată cu închisoare între 3 luni și un an sau cu amendă. Cazul a fost adus în instanță în urma unei plângeri depuse de directorul liceului, după ce părinții și-au retras copiii din unitatea de învățământ în toamna anului 2021.
Părinții au motivat retragerea invocând nemulțumirile legate de restricțiile impuse de școală, cum ar fi purtarea măștii sau informațiile despre vaccinare. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, cei doi soți au fost obligați să presteze câte 40 de zile de muncă în folosul comunității.
„Din declaraţia inculpatei, rezultă că au decis retragerea copiilor de la şcoală întrucât nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, respectiv cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie”, au explicat procurorii în rechizitoriu, transmite Adevărul.